Joden zijn best opgeleide religieuze groep, maar alle groepen gaan erop vooruit

Joden zijn de religieuze groep met verreweg de hoogste opleiding. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoekcentrum Pew. Moslims en Hindoes rijden in de staart van het peloton. Goed nieuws is wel dat álle religieuze groepen erop vooruitgaan.
Danny Gys/Reporters

13,4 jaar scholing is het gemiddelde bij de joden. Daarmee staat deze religieuze groep afgetekend vooraan in het klassement. Christenen komen met 9,3 jaar op de tweede plaats. Moslims en hindoes scoren het slechtst, met beide gemiddeld 5,6 jaar scholing.

De verschillen in opleidingsniveau zijn deels te verklaren door de plaatsen in de wereld waar de bewuste religieuze groepen wonen. Zo leeft een grote meerderheid van de joden in de Verenigde Staten en Israël, hoogontwikkelde landen op het gebied van economie en scholing. Hindoes daarentegen wonen vooral in ontwikkelingslanden als India, Nepal en Bangladesh.

Toch zijn er binnen één en hetzelfde gebied ook significante verschillen. In Sub-Sahara-Afrika bijvoorbeeld, hebben christenen over het algemeen een hoger scholingsniveau dan moslims.

Opvallend, maar niet echt verrassend, is dat de hoogst opgeleide religieuze groepen een minder grote kloof laten zien in onderwijsniveau tussen mannen en vrouwen. Bij moslims en vooral hindoes is de kloof een heel stuk groter.

De kloof lijkt stilaan wel kleiner te worden, en dat geldt ook voor de verschillen in scholingsgraad tussen de groepen in het algemeen. In de hele wereld blijft het scholingsniveau toenemen. De groepen die het slechtst scoren, moslims en hindoes, hebben de grootste sprong voorwaarts gemaakt.

Bij groepen die al behoorlijk scoorden, is de stijging beduidend minder groot. Christenen bijvoorbeeld doen er "slechts" een jaar extra bij, joden nog niet eens een halfjaar.