Kapitein van gekapseisd vluchtelingenschip veroordeeld tot 18 jaar cel

De Tunesische kapitein van het vluchtelingenschip dat in april van vorig jaar kapseisde in de Middellandse Zee, is veroordeeld tot 18 jaar cel voor een rechtbank in het Italiaanse Catania. Bij de ramp kwamen tussen de 800 en 900 mensen om het leven. Een andere mensensmokkelaar werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

De Tunesiër Mohammed Ali Malek werd schuldig bevonden aan meervoudige doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van een schipbreuk en mensensmokkel. Zijn Syrische handlanger werd enkel veroordeeld voor mensensmokkel.

Beiden hielden ze tijdens het proces hun onschuld staande. De kapitein beweert dat hij de kapitein niet was, maar net als de anderen voor de overtocht betaald had. Aan dat verhaal hechtte de rechtbank geen geloof.

Het overvolle schip met ruim 800 mensen aan boord zonk op 18 april 2015 voor de kust van Libië. Er ontstond paniek nadat de bemanning een noodsignaal verstuurd had. Een ander schip kwam het vaartuig te hulp, maar door de paniek op het overvolle schip kapseisde de boot. Slechts 28 opvarenden overleefden de ramp.

Het wrak werd eerder dit jaar van de zeebodem gehaald en overgebracht naar Sicilië.