Meer journalisten opgesloten of aangehouden in 2016

Wereldwijd zitten 348 journalisten in de cel of zijn aangehouden, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de organisatie Reporters sans frontières (RSF). Het gaat om een stijging van zes procent en dat heeft alles te maken met de situatie in Turkije, waar momenteel meer dan 100 journalisten of journalistieke medewerkers van hun vrijheid beroofd zijn.
Een betoging in Ankara tegen de aanhouding van journalisten van de krant Cumhuriyet.

Volgens Reporters sans frontières steeg het aantal opgesloten beroepsjournalisten zelfs met 22 procent en is er sprake van een verviervoudiging in Turkije als gevolg van de mislukte coup in juli.

Er zitten vooral meer vrouwelijke journalisten opgesloten, 21 dit jaar tegenover 5 in 2015. "Dat wijst enerzijds op een vervrouwelijking van het beroep, maar vooral op het drama dat zich in heel Turkije afspeelt waar een derde van hen wordt vastgehouden.

Pleidooi voor speciaal gezant bij VN

"Aan de poorten van Europa zijn door een echte heksenjacht tientallen journalisten in de gevangenis gegooid", stelt secretaris-generaal van RSF Christophe Deloire in het rapport. Het regime van Erdogan heeft in een jaar tijd elke vorm van pluralisme in de media monddood gemaakt en de Europese Unie keek gewoon toe."

Turkije, China, Iran en Egypte zijn samen verantwoordelijk voor twee derde van het aantal opgesloten journalisten. RSF pleit voor een speciaal vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties die de veiligheid van journalisten zou monitoren.

52 journalisten gegijzeld, waarvan 22 door IS

Voor het eerst is er wel enigszins goed nieuws over het aantal gegijzelde journalisten. Hun aantal daalde van 61 vorig jaar naar 52. RSF wijst er wel op dat het cijfer in 2015 sowieso erg hoog lag.

De meeste gijzelingen vinden in het Midden-Oosten plaats, vooral in Syrië, Jemen en Irak. De terreurgroep IS alleen al houdt in Syrië en Irak 22 journalisten gegijzeld.

Afgelopen jaar geraakte maar één journalist vermist, in vergelijking met 8 vorig jaar.

Overigens brengt ook het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) vandaag een balans. Daarin is echter sprake van 259 opgesloten journalisten, onder hen 81 in Turkije. De gevaarlijkste landen voor journalisten zijn volgens die organisatie Turkije, China, Egypte, Eritrea en Ethiopië.