Moordenaar Pim Fortuyn zou opnieuw de cel in moeten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, zou een jaar terug de cel in moeten. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Van der Graaf heeft een van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden, aldus het OM, dat de rechtbank gevraagd heeft zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in te trekken.
Volkert Van der Graaf (archief).

Welke voorwaarde Van der Graaf overtreden heeft, kon de woordvoerster van het OM niet zeggen.

Het OM heeft bij de rechtbank in Amsterdam een "vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling" ingediend. Wanneer de rechtbank daarover beslist is nog niet duidelijk, maar meestal gebeurt dat op redelijk korte termijn. Dan komt ook aan de orde welke bijzondere voorwaarde Van der Graaf volgens het OM heeft overtreden.

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij, nadat hij twee derde van zijn straf van achttien jaar cel had uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 in het Mediapark in Hilversum dood.

Van der Graaf was na zijn vrijlating gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een contactverbod met de nabestaanden, een mediaverbod en een meldplicht bij en toezicht door de reclassering.
 
Willem Jebbink, de advocaat van Van der G., wil geen commentaar geven.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dat hij kennis heeft genomen van de wens van het OM. Volgens hem is het nu verder aan de rechter om een oordeel te vellen.