National Geographic kiest de mooiste natuurfoto's van 2016

National Geographic heeft de mooiste natuurfoto van 2016 bekendgemaakt. Uit duizenden inzendingen kwam de foto getiteld "Sardine Run" van de Franse fotograaf Greg Lecoeur als grote winnaar uit de bus van de National Geographic Nature Photographer of the Year-wedstrijd.

"Sardine Run" toont de sardinemigratie aan de Wild Coast in Zuid-Afrika. "Tijdens de sardinemigratie worden miljoenen sardines belaagd door roofdieren: dolfijnen, zeevogels, haaien, walvissen, pinguïns, zeilvissen en zeeleuwen", licht de fotograaf zijn foto toe. "De laatste jaren is de jaarlijkse sardinetrek onvoorspelbaarder geworden door de overbevissing en klimaatverandering." Lecoeur trok de foto in juni 2015. 

De winnaar krijgt een tiendaagse trip voor twee naar de Galápagoseilanden en twee portfolio reviews met fotoredacteurs van National Geographic.

Ook in de verschillende subcategorieën werden de winnaars bekendgemaakt. Alle winnende foto's kan je hier raadplegen, maar hieronder alvast een voorsmaakje.