Prelaat van Opus Dei en laatste vertrouweling van de oprichter overleden

In Rome is bisschop Javier Echevarría Rodriguez, de prelaat van Opus Dei, overleden. Hij was de laatste leider die nog dicht bij Josemaría Escrivá stond, de oprichter van de aartsconservatieve katholieke groepering.

Echevarría werd in 1932 geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid. Hij werkte al geruime tijd als persoonlijke secretaris van Opus Dei-oprichter Josemaría Escrivá voor hij in 1955 als priester werd gewijd.

Na het overlijden van Álvaro del Portillo, de opvolger van oprichter Escrivá, kwam Echevarriá in 1994 aan het hoofd van de conservatieve beweging te staan. Een jaar later werd hij door paus Johannes Paulus II tot bisschop gewijd.

Echevarría was de laatste leider van Opus Dei die behoorde tot de eerste generatie van de beweging. Hij was een vertrouweling van oprichter Escrivá. Hij stond bekend als een uiterst vroom en beheerst man, die Opus Dei opnieuw in rustiger vaarwater bracht na nogal wat controverse: in 2002 was er ophef over de heiligverklaring van oprichter Escrivá, en kort daarop zette ook de verfilmde bestseller "The Da Vinci code" Opus Dei in een kwaad daglicht.

Echevarría wordt voorlopig opgevolgd door monseigneur Fernando Ocariz, ook een Spanjaard. Die moet binnenkort een congres bijeenroepen waarop de volgende prelaat van Opus Dei wordt aangewezen.

Opus Dei

Opus Dei, Latijn voor Gods Werk, werd in 1928 opgericht door de Spanjaard Josemaría Escrivá. Voluit heet de beweging Societas Sacerdotalis Sanctae Crucis et Opus Dei.

Lidmaatschap veronderstelt strakke discipline, elitevorming, ascese, kuisheid en vroomheid. Leden van de beweging zouden actief zijn in de hoge regionen van de maatschappij, van universiteiten tot kranten.

Door haar semi-geheime karakter en haar grote invloed wereldwijd wekt Opus Dei achterdocht en spreekt de beweging tot de verbeelding. Ze speelt ze ook een bedenkelijke hoofdrol in "The Da Vinci code", de verfilmde bestseller van Dan Brown.