Queen Elizabeth rouwt om twee van haar bruidsmeisjes

Queen Elizabeth (90) rouwt om twee van haar bruidsmeisjes. Ze woonde gisteren nog de begrafenis bij van Margaret Rhodes, een nicht en zéér goede vriendin van haar (zoniet haar beste vriendin). Vorige week stierf lady Elizabeth Longman, een jeugdvriendin. Daarmee blijven er nog twee van de acht bruidsmeisjes van de Queen over.
PA Wire/PA Images
Margaret Rhodes en de Queen gezellig samen in de auto.

De Queen trouwde met Philip Mountbatten in 1947. Zij was 20, hij 25. Volgend jaar vieren ze hun porseleinen huwelijksverjaardag. Voor het huwelijk koos Elizabeth maar liefst acht bruidsmeisjes uit, onder wie jeugdvriendinnen, enkele nichten van haar en haar toekomstige man en haar eigen zus, prinses Margaret.

1947 AP

Intussen zijn slechts twee "bruidsmeisjes" - kranige tachtigers - nog in leven. Margaret Rhodes (91) stierf eind vorige maand. Als nichtje van de Queen groeiden ze samen op. Het was toen zelfs nog niet duidelijk dat Elizabeth ooit koningin zou worden: oom Eduard gaf de troon op in 1936, voor de gescheiden Wallis Simpson. De Queen was toen al 10 jaar.

"Ze draagt geen hoge hakken meer"

Rhodes wordt omschreven als haar boezemvriendin, zoniet zelfs haar beste vriendin en vertrouweling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Rhodes op Buckingham Palace en in Windsor Castle. Ze werkte later als assistente voor de Britse inlichtingendienst MI6.

Tien jaar geleden gaf Rhodes een interview aan de BBC over de Queen. Daarin stelde ze dat haar vriendin "nooit zou abdiceren, tenzij ze een hartstilstand krijgt of lijdt aan alzheimer". In uitzonderlijke omstandigheden dus. "Ze heeft het geluk dat ze in goede gezondheid blijft", besloot Rhodes. Hoe de Queen het werk combineert met haar hoge leeftijd? "Simpel: ze draagt geen hoge hakken meer en ze schakelt andere leden van de koninklijke familie in", legde Rhodes met een knipoog uit. Ook nu nog hielden de twee vrienden contact. De Queen sprong regelmatig binnen bij Rhodes voor een babbeltje.

Rhodes werd gisteren begraven. Queen Elizabeth en haar man, prins Philip woonden de uitvaart bij, net als zonen Edward en Andrew. Dat het Britse hof goed vertegenwoordigd was, zegt veel over de hechte band met Rhodes.

Dansmaatje

De afgelopen dagen werd ook het nieuws vernomen dat een ander bruidsmeisje is overleden: lady Elizabeth Longman (92). Zij was de dochter van een vriend van koning George (de vader van de Queen) die commandant was bij het leger. Lady Elizabeth leerde samen met de jonge Queen dansen in een school in Londen.