Russische oppositieleider Navalny presidentskandidaat in 2018

De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2018 aangekondigd. Dat deed hij in een dinsdag gepubliceerde videoboodschap. "Ik ga deze verkiezingen tegemoet met een programma zich toelegt op het rechtvaardig en modern maken van Rusland", luidt het.
(archieffoto)

Oppositieleider Alexei Navalny nam in 2013 geleden deel aan burgemeestersverkiezingen in Moskou en werd verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen voor openbare ambten.

Volgens critici ging het echter om een politiek gemotiveerd proces. Vorige maand oordeelde het Russische hooggerechtshof dat het proces moet worden overgedaan, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gesteld had dat Navalny's recht op een eerlijk proces geschonden was.

"Wie de macht nu heeft, heeft die al 17 jaar, en ze reageren niet meer op enige vorm van kritiek", zei Navalny in een videoboodschap op zijn blog. "Het is belangrijk dat er bij verkiezingen een strijd van ideeën is, een echte keuze."