Studeren in modules? UHasselt doet het al 20 jaar

Als de UGent of de KU Leuven zou beslissen het academiejaar te hertekenen tot modules, dan treden de universiteiten in de voetsporen van de UHasselt. Die universiteit startte twintig jaar geleden al met deze onderwijsvorm, naar eigen zeggen met succes.

"Twintig jaar geleden hebben we modules ingevoerd in de richting geneeskunde. Sindsdien hebben we dit naar alle andere richtingen uitgebreid." Aan het woord is Luc De Schepper, de rector van de universiteit van Hasselt.

"Op dit moment zijn de modules niet even lang in elke richting en kunnen studenten afhankelijk van hun richting op elk moment les of examen hebben. Om toch tot een uniformiteit over de hele universiteit te komen, hebben we beslist om examens te groeperen na tien weken les."

"Deze zogenoemde kwartielen kunnen 1 module omvatten of meerdere kleinere modules. Dit systeem voeren we vanaf 2018 in."

"Studenten leren tal van vaardigheden bij"

De Schepper ziet veel voordelen in het lesgeven via modules, zeker omdat zijn universiteit dat doet in combinatie met kleine groepen van maximaal twintig studenten. "Naast het overbrengen van kennis leren de studenten tal van vaardigheden bij. Ze moeten bijvoorbeeld samenwerken en hun presentatietechnieken bijschaven."

"Ze kunnen zich niet verstoppen in de groep en krijgen heel snel feedback. Op die manier kunnen ze indien nodig al heel snel heroriënteren naar een andere richting of naar de hogeschool. Een ander voordeel is dat de overgang tussen het secundair en het hoger onderwijs vlotter verloopt."

"We hebben een bloeiend studentenleven"

De Schepper erkent dat deze activerende vorm van onderwijs veel van de studenten vergt. "Ze moeten elke dag met onderwijs bezig zijn. Ze kunnen niet een heel semester niks doen om dan in de examentijd de turbo aan te zetten. Toch hebben we een bloeiend studentenleven. Het heeft niet onder dit systeem te lijden."

"Veel studenten kiezen om al deze redenen bewust voor de UHasselt. Twintig procent van onze studenten komt zelfs niet eens uit Limburg. Veel studenten verdedigen dit systeem zelf."