Trump kiest Perry voor Energie, Zinke voor Binnenlandse Zaken

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft voormalig gouverneur van Texas Rick Perry aangeduid als minister van Energie. Dat meldt het persagentschap AP. Hij was één van de uitdagers van Trump in de Republikeinse voorverkiezingen. Volgens Politico heeft Trump Binnenlandse Zaken aangeboden aan Ryan Zinke, een nieuw parlementslid uit Montana.

De 66-jarige Rick Perry was tussen 2000 en 2015 gouverneur van Texas en stelde zich al twee keer kandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen. Ook deze keer trouwens, maar hij gooide in september 2015 de handdoek in de ring. Hij gaf toen al zijn steun aan Ted Cruz, die later ook het onderspit moest delven voor Trump. Perry noemde Trump toen nog een "kanker voor het conservatisme", maar kwam later terug op zijn woorden.

Bij de verkiezingen van 2012 was Perry ook al kandidaat. Veel Amerikanen herinneren de man wel door een flater tijdens een televisiedebat in 2011. "De drie departementen van de overheid die ik als president zal schrappen zijn: Handel, Onderwijs en .... wat is het derde nu weer? Het derde kan ik niet zeggen. Sorry. Oeps", luidde het toen. Dat departement was Energie, wat hij vanaf nu zal leiden.

Perry is een verdediger van de petroleumindustrie en heeft al meermaals de klimaatopwarming ontkend.

Nieuwkomer Zinke uit Montana

Volgens verschillende bronnen heeft Trump de positie van minister van Binnenlandse Zaken aangeboden aan Ryan Zinke.

Zinke is een relatief onbekende nieuwkomer, hij is aan zijn eerste mandaat bezig als Republikeins volksvertegenwoordiger voor Montana. Hij is een gewezen commandant van de elite-eenheid Navy Seals.

Zinke heeft nog niet officieel geantwoord, maar gaat naar alle waarschijnlijkheid de kans niet laten liggen. Het departement van Binnenlandse Zaken telt ruim 70.000 werknemers en heeft meer dan 20 procent van het federale staatsgebied onder zijn vleugels, waaronder nationale parken zoals Yosemite en Yellowstone.

In Montana, de thuisstaat van Zinke, liggen nog veel mogelijkheden voor de verdere ontginning van steenkool, olie en gas. Zinke heeft zich in het verleden al skeptisch uitgelaten over klimaatverandering en is een voorstander van meer boren en ontginnen.

AFP or licensors