Trump kiest voor oliemagnaat en "vriend van Poetin" als minister van Buitenlandse Zaken

Rex Tillerson wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft president-elect Donald Trump nu ook formeel aangekondigd nadat verschillende Amerikaanse media het al gemeld hadden. Tillerson is de CEO van oliemaatschappij ExxonMobil. Hij heeft naar verluidt ook een goede relatie met de Russische president Vladimir Poetin.

"Zijn vastberadenheid, zijn brede ervaring en zijn diepgravende inzicht in de geopolitiek maken van hem de ideale minister van Buitenlandse Zaken", meldt Trump. "Hij zal regionale stabiliteit promoten en hij zal focussen op de nationale veiligheidsbelangen van de VS."

"De carrière van Rex Tillerson is de belichaming van de Amerikaanse droom. Door hard werk, toewijding en slim zaken doen, is hij opgeklommen bij ExxonMobil, een van de grootste en meest gerespecteerde bedrijven in de VS."

Tillerson is 64. Sinds 2006 is hij CEO van ExxonMobil, een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Hij stuurt meer dan 70.000 medewerkers aan en werkt er al 40 jaar.  Wereldwijd is het bedrijf onder meer bekend van de tankstations Exxon, Mobil en Esso. ExxonMobil is ook in veertig landen betrokken bij de productie van aardgas en olie. Nadat Tillerson aan de macht gekomen was bij ExxonMobil, is het bedrijf langzamerhand zijn positie tegenover de klimaatverandering beginnen aan te passen door de uitstoot van schadelijke gassen te beperken.

Volgens Tillerson zou de focus meer op het energiebeleid moeten liggen wanneer overheidsambtenaren naar het buitenland gaan. "De energietoevoer zou een onderdeel moeten zijn van de eerste gesprekken", zegt hij.

Tussen 2010 en 2012 was Tillerson ook de nationale voorzitter van de Boy Scouts of America.

Vriend van Rusland

Door zijn wereldwijde netwerk heeft Tillerson relaties opgebouwd met verschillende wereldleiders. Zo heeft hij naar verluidt een goede relatie met de Russische president Vladimir Poetin.

In 2011 tekende Exxon een contract met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, dat het Amerikaanse bedrijf toestemming gaf om naar olie te zoeken in de Zwarte Zee en in de Russische territoriale wateren rond de Noordpool. De Russische regering is de grootste aandeelhouder van Rosneft en Poetin was aanwezig bij de ondertekeningsceremonie van de Exxon-deal. In 2013 kreeg Tillerson van Poetin zelfs het ereteken van de Order of Friendship. Exxon heeft ook geïnvesteerd in de gezondheidszorg en in sociale programma's in Rusland.

Die nauwe band met Rusland zou volgens het Amerikaanse persagentschap AP nog problemen kunnen veroorzaken tijdens de hoorzitting in de Senaat, die elke kandidaat-minister moet doorstaan. Afgelopen weekend nog zei de Republikeinse senator John McCain dat de relatie van Tillerson met Poetin hem zorgen baart. Hij kondigde aan vragen te zullen stellen als Tillerson wordt voorgedragen.