Verpleegkundige die bejaarde vastbond: "Ik wou niet dat ze in de vijver belandde"

De zorgkundige die ontslagen werd wegens ouderenmishandeling, vecht haar ontslag aan. Ze vertelt dat de dementerende vrouw wegloopgedrag vertoonde en dat de vrouw dreigde te verongelukken als ze niet vastgebonden werd. "Ik wou het niet op mijn geweten hebben dat ze onder een auto of in de vijver belandde", reageert ze op Radio 2.
Archiefbeeld

Drie personeelsleden van het OCMW-rusthuis in Aalst zijn ontslagen omdat ze een dementerende vrouw die wegloopgedrag vertoonde, eerst hadden vastgebonden met een laken en later zelfs even hadden opgesloten in een kooi. Twee personeelsleden vechten hun ontslag aan.

Het personeelslid dat de vrouw een laken had omgebonden, vecht nu haar ontslag aan. Er was die zondag weinig personeel en de vrouw dreigde te verongelukken, vertelt ze. "Ik heb op dat ogenblik gekozen voor haar eigen veiligheid. Ik heb haar op een stoel in de leefruimte gezet met een laken rond haar middel. Toen de familie een kwartier later hun mama kwam bezoeken, zeiden ze: "We weten dat ze wegloopgedrag vertoont en je hebt hier goed gehandeld". Ik wou het niet op mijn geweten hebben dat ze onder een auto of in de vijver belandde."

De zorgkundige is intussen opnieuw aan het werk in een ander rusthuis. Daar waren ze op de hoogte gebracht van het incident. 

"Ik heb er eigenlijk niet bij nagedacht"

Een schoonmaakster en een andere verpleegkundige plaatsten de vrouw enkele dagen later in een kooi, waarin het vuile linnen wordt verzameld. De schoonmaakster vertelt dat ze er niet over hadden nagedacht.

"Dat was een volledig open container. Ik zeg het: "Dat was erin en eruit". Maar we hebben haar niet opgesloten in een kooi. Ik heb daar eigenlijk niet bij nagedacht. Ik keur dat zeker niet goed, maar ik kan de meisjes ergens ook begrijpen. Als je voortdurend moet opletten dat de bewoonster niet wegloopt, kan ik wel begrijpen dat er een moment komt dat je over je toeren geraakt."

Morgen voert de zorginspectie een extra controle uit in het OCMW-rusthuis van Aalst om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Meest gelezen