VN stuurt Wonder Woman nu al wandelen

Amper twee maanden nadat het cartoonpersonage werd aangesteld tot ere-ambassadrice van de Verenigde Naties heeft de organisatie Wonder Woman alweer bedankt voor bewezen diensten. Wonder Woman moest de strijd voor vrouwenrechten en tegen huiselijk geweld extra kracht en glans verlenen maar kreeg net uit die hoek een lawine van kritiek over zich heen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Tijdens de officiële aanstellingsceremonie twee maanden geleden in New York was er al een relletje toen verschillende VN-medewerkers het podium ostentatief de rug toedraaiden. Velen onder hen waren het niet eens met de aanstelling van een rondborstige, schaars geklede en seksueel stereotiepe stripfiguur als voorvechtster van vrouwenrechten.

Uiteindelijk zouden bijna 45.000 mensen de petitie tegen Wonder Woman ondertekenen. Zij argumenteerden dat het figuurtje een "te eng cultureel beeld neerzette en onvoldoende blijk gaf van bepaalde gevoeligheden".

De VN gaf geen verdere uitleg bij het stopzetten van de samenwerking. Volgens een woordvoerder komt het wel vaker voor dat de campagnes met fictieve personages maar enkele maanden duren.