Voorbije 12 maanden waren de warmste ooit op de Noordpool

De voorbije 12 maanden zijn in het Noordpoolgebied de warmste die er ooit zijn gemeten. De opwarming gaat er twee keer zo snel als in de rest van de wereld en abnormaal hoge temperaturen komen er nu ook voor in de herfst en de winter. Dat blijkt uit het jaarlijkse officiële rapport van de Amerikaanse weerdienst National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
© Janet Muir / DanitaDelimont.com - www.belgaimage.be
Een ijsbeer en haar jong op het zee-ijs nabij Svalbard.

De gemiddelde luchttemperatuur was 2 graden warmer dan het gemiddelde uit de periode 1981-2010 en 3,6 graden warmer dan bij de start van de metingen in 1900. De watertemperatuur bij Groenland lag zelfs al 5 graden hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar.

In het jaarlijks rapport somt NOAA record na record op van hoge temperaturen, weinig zee-ijs, en van smeltende ijslagen en gletsjers.

Volgens de belangrijkste auteur van het rapport, Jeremy Mathis, toont het jaarrapport dat de opwarmende trend op lange termijn zich verdiept en steeds meer duidelijk wordt. Verontrustend is volgens Mathis dat de warmere temperaturen ook na de zomer nog voorkomen, wanneer het Noordpoolgebied normaal gezien zijn sneeuw- en ijsvoorraad opnieuw opbouwt.

"Persoonlijk moet ik zeggen dat dit afgelopen jaar het meeste extreme jaar in het Arctische gebied is geweest dat ik ooit gezien heb. Het is krankzinnig.", zei Mark Serreze, het hoofd van het National Snow and Ice Data Center in Boulder Colorado. Serreze heeft niet meegewerkt aan de studie. 

"Niet alleen was het jaar extreem in allerlei metingen, zoals luchttemperatuur, verlies van zee-ijs enzovoort, maar er waren ook veel zaken die we nog nooit eerder gezien hebben, meer in het bijzonder de extreem warme herfst", zei medeauteur Brendan Kelly van de University of Alaska.

In 1979 maakte Kelly een tocht door de Beringstraat met een inheemse jager, die hem tientallen woorden in het Yupik leerde voor zee-ijs. Een van die woorden was tagneghneq, voor een houtskool-grijsachtig dik soort ijs dat al verschillende jaren oud was. Dat ijs is er nu zo goed als niet meer, zei Kelly.

Volgens NOAA zijn die uitzonderlijk hoge temperaturen een gevolg van de combinatie van de opwarming van de aarde met een sterk El Nino fenomeen. De weerdienst waarschuwt dat de opwarmende Noordpool gevolgen heeft voor de hele wereld, waar in de toekomst steeds meer extreme weerfenomen zullen voorkomen.