Britse economisten zien "eerste echte ontgoocheling na brexit"

Voor het eerst sinds de Britten in juni voor een brexit stemden, vertoont de Britse economie tekenen van verzwakking. De arbeidsmarkt gaat er de jongste maanden op achteruit, weet Bloomberg.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
(archieffoto: betogers tegen de brexit)

De werkgelegenheidscijfers gingen voor het eerst in ruim een jaar naar beneden. Het aantal mensen dat aan het werk is, is met 6.000 gedaald tot 31,76 miljoen, berekende het Britse Instituut voor de Statistiek (ONS). Het Britse werkloosheidscijfer blijft voor de 3 maanden tot oktober overigens staan op 4,8 procent, waarmee Groot-Brittannië een heel goede leerling is in Europa.

De daling is dan wel heel klein, ze kan een trendbreuk betekenen en een teken aan de wand zijn dat de brexit dan toch de Britse economie kan schaden. Het ONS voegde eraan toe dat de arbeidsmarkt "de laatste maanden wat aan het afvlakken is".

"Eerste echte ontgoocheling"

"Dit is de eerste echte ontgoocheling in harde cijfers sinds de brexitstemming", zei Alan Clarke van Scotiabank aan Bloomberg. "Dit is slecht nieuws voor het consumentenvertrouwen."

Als we puur naar de werkloosheidscijfers kijken, is er over de 3 maanden tot oktober een lichte verbetering geweest, maar op maandbasis bekeken, is het werkloosheidscijfers voor oktober gestegen tot 4,9 procent, tegenover 4,6 procent in september. Experts beschouwen de jongste cijfers dan ook als een alarmerend signaal.