Brugge pakt uit met nieuwe muziekbiënnale "B Major!"

Brugge krijgt er in de krokusvakantie van 2017 een nieuwe muziekbiënnale bij, genaamd "B Major!". De eerste "B Major!" vindt plaats van 1 tot 5 maart op verschillende locaties in Brugge, zo laat de stad weten.
BELGA/CRABBE

"B Major!", waarbij de "B staat voor Brugge en Major voor grootste composities", wordt een tweejaarlijks muziekfestival waarbij het verleden zal worden gebruikt als inspiratie voor nieuwe muzikale creaties. Voor het project bundelen een reeks cultuurorganisaties hun krachten.

De programmatie wordt pas volgend jaar bekendgemaakt, maar er wordt nu al een tipje van de sluiter gelicht. Drie professionele orkesten - Anima Eterna Brugge, Symfonieorkest Vlaanderen en Het Kamerorkest Brugge - snijden een gloednieuw project aan. Daarnaast krijgen heel wat componisten en muzikanten de opdracht om nieuw werk te maken, en daarvoor worden de diverse concertzalen én enkele iconische locaties in de stad ingezet.

Daarnaast zet de vzw Brugge Plus haar schouders onder de grootschalige instrumenten- en fondsenwerving voor Music Fund, het humanitaire project dat muzikanten en muziekscholen in conflictgebieden en ontwikkelingslanden steunt. Het Concertgebouw Brugge zal zich op 4 maart ontpoppen als een muzikale bazaar voor oude instrumenten die een nieuw leven krijgen in verre landen.

"Net zoals we met Triënnale Brugge de kaart van de hedendaagse kunst trekken en volgend jaar ook met "Brutaal", een literatuurfestival, taal centraal stellen en een broeinest willen zijn voor schrijver en lezers, zo zetten we met "B Major!" Brugge als muziekstad in de verf en kijken we reikhalzend uit naar de nieuwe en inspirerende creaties", zegt de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).