China waarschuwt Trump opnieuw: "Breken met Eén-Chinabeleid brengt vrede in gevaar"

Als de verkozen Amerikaanse president Donald Trump breekt met het Eén-Chinabeleid, kan dit de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan "ernstige" schade toebrengen en de relaties tussen Peking en Washington ondermijnen. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese regering gezegd.

Afgelopen weekend heeft Trump zich laten ontvallen dat hij zich niet door het Eén-Chinabeleid gebonden voelt, een uitspraak die in China meteen in slechte aarde viel. "Het principe van één China is de politieke basis voor de relatie tussen China en de VS", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Geng Shuang maandag in een eerste reactie. "Als de VS aan die basis raakt, kan die relatie zich niet gezond ontwikkelen."

In een nieuwe reactie klinkt woordvoerder An Fengshan van de Chinese regering vandaag al heel wat scherper. Elke verandering in het beleid van de VS die zou leiden tot een formele erkenning van Taiwan zal de vrede en de stabiliteit in de Straat van Taiwan "ernstige" schade toebrengen en de relaties tussen Peking en Washington ondermijnen, luidt de boodschap.

De Straat van Taiwan is de zeestraat tussen China en Taiwan en verbindt de Oost-Chinese Zee met de Zuid-Chinese Zee. Het is een van de meest intensief bevaren zeestraten ter wereld.

(Lees verder onder afbeelding)

Wapens

Als Trump met het Eén-Chinabeleid breekt, maakt hij komaf met een diplomatieke traditie die de VS sinds 1979 aanhoudt waarbij het land enkel met Peking officiële relatie onderhoudt en niet met Taiwan. Zoals bekend beschouwt China dat land als niets meer dan een afvallige provincie.

Hoewel de VS de territoriale aanspraken van China op Taiwan al 37 jaar niet aanvecht, voert het land intensieve handel met de eilandstaat. Zo is Washington de voornaamste wapenleverancier van Taiwan. Sinds 2009 heeft de VS het land al voor 14 miljard dollar (13,2 miljard euro) aan wapens geleverd.