Failliete Sheraton Brussels Hotel loopt leeg

Rond de middag heeft het Brusselse Sheratonhotel de deuren effectief gesloten. Met mondjesmaat hebben de laatste klanten vanmorgen het hotel verlaten. Intussen dreigt de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node elk jaar 900.000 euro aan belastingen te verliezen als het hotel niet overgenomen wordt.

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft het hotel aan het Brusselse Rogierplein gisteren failliet verklaard. Er wordt nu op zoek gegaan naar een overnemer. Het hotel is met 511 kamers en suites over 30 verdiepingen een van de grootste hotels van het land. Het heeft rond de middag de deuren gesloten.

De laatste klanten verlieten vanmorgen met mondjesmaat het gebouw. Zij die nog een overnachting hadden geboekt, kunnen terecht in een zusterhotel van uitbater Starwood Hotels.

"Iedereen kreeg nog dertiende maand"

In het Sheratonhotel werken ongeveer 200 mensen. "Ons personeel heeft vandaag zijn laatste werkdag. Het is ons nog gelukt om iedereen een dertiende maand uit te betalen en een voorschot te geven op hun loon", vertelt Kurt Renold, area manager Starwood hotels Benelux.

Starwood Hotels probeert zoveel mogelijk ontslagen zelf op te vangen binnen de eigen keten, maar krijgt ook steun van het Gewest, de Brussels Hotels Association en Actiris. Die hebben alle beschikbare posten in de hotelsector verzameld en doorgegeven aan Starwood Hotels.

Faillissement kan groot gat slaan in begroting Sint-Joost

Emir Kir (PS), de burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, doet een oproep om snel een overnemer te vinden voor het failliete Sheratonhotel.

Als er geen overnemer gevonden wordt, dreigt het faillissement namelijk een fors gat in de begroting van de gemeente te slaan. Het gemeentereglement legt viersterrenhotels met meer dan 100 kamers een belasting op van 1.800 euro per kamer. Als het doek valt over het hotel, zou dat een verlies betekenen van 900.000 euro per jaar.

"Dat is een aanzienlijk bedrag", vindt Kir. "Het is zeer verontrustend voor de gemeentelijke financiën en we volgen het dossier met buitengewone aandacht."

Sint-Joost-ten-Node is op basis van het inkomen per inwoner de armste gemeente van België.