Fed verhoogt de rente voor het eerst in een jaar

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft de rente met 0,25 procentpunt verhoogd. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Fed tot een renteverhoging overgaat.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Het Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building in Washington.

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, de rente die banken elkaar aanrekenen voor leningen op korte termijn, wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Volgens de Fed werd het besluit om de rente te verhogen unaniem genomen door het comité dat het beleid bepaalt.

De maatregel werd algemeen verwacht op de financiële markten. De centrale bank had eerder al aangegeven dat een renteverhoging voor het einde van het jaar waarschijnlijk was wegens het duidelijke herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de aantrekkende economie.

Het is de eerste keer in een jaar dat de Fed de rente verhoogt, en de tweede keer in meer dan 10 jaar. De vorige verhoging was in december 2015, toen de rente iets verhoogd werd van een tarief dat bijna nul was. Dat lage tarief werd in 2008 ingesteld, tijdens de financiële crisis, om lenen goedkoper te maken en zo de economie aan te zwengelen.

De Fed verwacht in 2017 nog drie renteverhogingen van telkens 0,25 procent te kunnen doen, naarmate de economische toestand verbetert en de inflatie in de buurt komt van het doel van 2 procent inflatie van de Fed.

De Amerikaanse centrale bank stelde ook de groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie lichtjes bij. Voortaan wordt er gerekend op een groei met 2,1 procent in 2017. Drie maanden geleden werd nog een groei van 2,0 procent voorspeld.

Meest gelezen