Filipijnse president Duterte doodde eigenhandig criminelen

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft voor het eerst toegegeven dat hij - toen hij nog burgemeester van Davao was - met eigen hand mensen heeft vermoord. Duterte staat bekend om zijn controversiële uitspraken over het uitroeien van drugsmisbruik en de drugshandel, maar het is de eerste keer dat hij zoiets bekent. Hij beweert dat hij de moorden pleegde om zijn politieagenten het goede voorbeeld te tonen.

Duterte bracht de moorden maandagavond ter sprake tijdens een ontmoeting met enkele zakenmensen in het presidentieel paleis. Hij vertelde over de moorden die politieagenten begaan in hun strijd tegen de drugshandel en voegde er laconiek aan toe dat hij net hetzelfde deed toen hij nog burgemeester van Davao was.

"In Davao deed ik het zelf, gewoon om aan de agenten te tonen dat als ik het kon doen, waarom zij dan niet. Ik reed rondjes met de motor en patrouilleerde in de straten, op zoek naar problemen. Ik zocht echt de confrontatie op om te kunnen doden."

Gisteren, tijdens een bezoek aan Cambodja, zwakte Duterte zijn uitspraken al een beetje af. "Wanneer jullie zeggen dat ik iemand gedood heb, dan is dat misschien zo. Ik deed mijn ogen dicht, want ik durf niet te schieten", zei de voormalige advocaat en procureur voor een publiek van Filipijnse expats.

Duizenden doden

Sinds Duterte op 30 juni van dit jaar president werd, zijn ruim 2.000 mensen gedood in antidrugsoperaties. Meer dan 3.000 anderen zijn in duistere omstandigheden omgekomen.

Ondanks de kritiek van mensenrechtenorganisaties en de Amerikaanse president Barack Obama is hij niet van plan om zijn beleid te wijzigen.

Duterte heeft immers nooit een geheim gemaakt van zijn voornemen om een totale nultolerantiepolitiek tegen drugs te voeren. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij dat als hij aan de macht kwam 100.000 drugsdealers en gebruikers zouden worden vermoord en hun lichamen gevoerd aan de vissen in de baai van Manila.

Het leverde hem geen windeieren op. De meerderheid van de Filipino's staan pal achter hun president. Maar critici wijzen op het wetteloze karakter van de vele afrekeningen in het drugsmilieu, bijvoorbeeld wanneer gemaskerde mannen in de sloppenwijken binnendringen en er koudweg dealers of verslaafden liquideren.

Volgens Duterte handelt de politie volledig in lijn met de wet. De vele doden zouden het gevolg zijn van afrekeningen tussen criminele bendes onderling.