Fisk: "Er zijn twee waarheden over strijd in Aleppo"

Nu het Syrische leger Aleppo weer in handen krijgt, hoopt de Britse journalist Robert Fisk dat nu ook de waarheid over de rebellen in Oost-Aleppo aan het licht komt. Volgens hem hebben ook zij zich flink misdragen tijdens de oorlog. Fisk is Midden-Oostencorrespondent voor de Britse website The Independent.

"Er is meer dan één waarheid te vertellen in het vreselijke verhaal van Aleppo", schrijft Robert Fisk in een analysestuk. "Westerse politici, zogenoemde experts en journalisten zullen de komende dagen hun verhaal moeten bijsturen nu het leger van Bashar al-Assad de controle over Oost-Aleppo weer heeft overgenomen."

Volgens Fisk zullen we nu vernemen of er inderdaad 250.000 burgers geblokkeerd zaten in Oost-Aleppo, en of er ze er inderdaad niet weg konden door de Syrische en Russische luchtaanvallen. Maar we zullen volgens hem vooral meer te weten komen over de "zogenoemde rebellen", die gesteund worden door de VS, Groot-Brittannië en "onze vrienden in de Golf die zo graag onthoofden" (een verwijzing naar o.m. Saudi-Arabië, nvdr.).

Fisk wijst erop dat een van die rebellengroepen in Oost-Aleppo Jabhat Fateh al-Sham is, het voormalige al-Nusra. Het gaat hier om een radicaal-islamitische rebellengroep die banden heeft met het terreurnetwerk Al Qaeda. "Herinner u de strijd tegen de terreur", schrijft Fisk. "Herinner u het pure kwaad van Al Qaeda en alle waarschuwingen van de Britse inlichtingendiensten over de terreurdreiging in Londen." Volgens hem zijn we dat "vergeten" voor "een krachtig verhaal over heldendaden, democratie en menselijk lijden", "een verhaal van de goeden tegen de slechten".

Fisk wil daarmee niet gezegd hebben dat het regime van Assad zich niet te buiten zou zijn gegaan aan folterpraktijken, executies, geheime gevangenissen en het doden van burgers. "Maar we moeten ook de andere waarheid vertellen: dat veel rebellen die door het Westen worden gesteund tot de wreedste en meest meedogenloze strijders van het Midden-Oosten behoren." Volgens Fisk heeft het Westen doelbewust het wangedrag van de rebellen genegeerd, terwijl de wandaden van bijvoorbeeld IS in de Iraakse stad Mosul wel dik in de verf worden gezet.

Ter staving noemt Fisk enkele wreedheden begaan door de rebellen in Aleppo. Zo sprak hij met een man uit Oost-Aleppo wiens broer door de rebellen is geëxecuteerd omdat hij probeerde te vluchten en kritiek had geuit, omdat de rebellen scholen hadden gesloten en wapens opsloegen in de buurt van ziekenhuizen. "Het was geen verklikker, maar iemand die bewegingen als IS aanvankelijk prees", aldus Fisk.

Meest gelezen