Hilversum mag het afsteken van vuurwerk verbieden

De stad Hilversum mag het afsteken van vuurwerk verbieden in het centrum en in het winkelgebied. Dat heeft de Raad van State in Nederland beslist. Volgens de rechters is de stad bevoegd om zo'n vuurwerkverbod in te stellen.
(archieffoto)

Vuurwerk is enorm populair in Nederland, maar het leidt vaak tot overlast en materiële schade, en is niet zonder gevaar. Elke jaar opnieuw raken tientallen mensen gewond.

De gemeente Hilversum had daarom een vuurwerkverbod ingesteld, maar vuurwerkverkopers in de omgeving waren tegen die beslissing naar de rechter gestapt, omdat ze vrezen inkomsten te verliezen. De Raad van State heeft hen nu ongelijk gegeven: een verbod kan wel degelijk.

De uitspraak van de Raad van State is de laatste in een juridische strijd die al jaren aansleept. Tegen dit laatste oordeel van de Raad van State, is geen beroep mogelijk.

Overigens zal de stad zelf instaan voor professioneel vuurwerk met Nieuwjaar. De Nederlandse steden zelf zijn verdeeld over de kwestie. Volgens de NOS nemen 3 op de 4 gemeenten geen extra maatregelen om overlast tegen te gaan.