Jambon en Bourgeois: "Francken zou een goede N-VA-voorzitter zijn"

Theo Francken wordt door verschillende N-VA-kopstukken stilaan naar voren geschoven als de mogelijke opvolger van Bart De Wever als partijvoorzitter. “Hij lijkt mij de evidente figuur om over te nemen als ik morgen doodval”, had De Wever zelf onlangs gezegd. Zowel minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon als Vlaams minister-president Geert Bourgeois treedt De Wever daarin bij en zien in de staatssecretaris voor Asiel en Migratie een goede potentiële N-VA-voorzitter.

De nood is nog niet meteen aan de man, maar stilaan wordt er binnen de N-VA gedacht aan een mogelijke opvolger van Bart De Wever als partijvoorzitter. De Wever heeft zelf al te kennen gegeven dat hij in 2018 gaat voor zijn herverkiezing als burgemeester van Antwerpen. Over zijn verdere toekomst, als partijleider voor de verkiezingscampagne in 2019, zei De Wever twee weken geleden in Het Laatste Nieuws dat hij wil “stoppen als het kan” en dat hij zou doorgaan als het moet”.

"Er komen twee verkiezingen aan waarbij het niet evident wordt om te consolideren. Dat aan een opvolger overlaten, is geen cadeau. Dan moet dus al iemand zijn die het aankan en die beschikbaar is. Theo Francken lijkt mij de evidente figuur om over te nemen als ik morgen doodval. Hij is jong, dynamisch en hij is top. Maar ja, hij zit tot 2019 in de regering en hij doet dat ongelofelijk goed. Ik ben dus niet ongevoelig voor die overweging. Maar ik klamp mij echt niet aan die stoel vast. Je moest eens weten."

"Klasbak"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat nu in Knack weten dat hij in Francken ook wel een goede partijvoorzitter ziet. "Theo is een klasbak. Hij doet het uitstekend op Asiel en Migratie, ondanks de kritiek. Soms zeg ik tegen hem: "Theo, denk eens drie keer na voor je een bericht op Twitter zet." Hij is nog een jong veulen. Ik ben achttien jaar ouder dan hij, en toch komen we uitstekend overeen. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een goede partijvoorzitter te zijn. Toen hij in het begin van de regeerperiode belaagd werd (wegens zijn bezoek aan het verjaardagsfeest van Bob Maes, stichter van de extreemrechtse militie VMO, nvdr.), heeft hij bij mij steun gezocht – en gekregen."

Francken is in de politiek gerold via het kabinet van Geert Bourgeois. De minister-president van Vlaanderen sluit zich aan bij de adelbrieven van De Wever en Jambon voor Francken. "Theo zou dat zeer goed doen”, beaamde Bourgeois in “De ochtend” op Radio 1. “Hij is een nog jonge man, met toch al een grote rijpheid. Hij bestuurt zeer goed en wordt breed gedragen in de partij. Hij is iemand die het echt aan zou kunnen. Hij zou inderdaad een goede kandidaat zijn."

#Iksteuntheo

Jambon en Bourgeois steunen Francken dus. Toen de N-VA vorige week via sociale media de #Iksteuntheo-campagne lanceerde in de visumrel, wou Bourgeois niet ingaan op de commotie die de campagne tegen "wereldvreemde rechters" veroorzaakte. Gevraagd naar een reactie zei Bourgeois dat hij "geen uitspraken doet over zaken die nog in behandeling zijn bij de rechtbank".

Ook nu houdt hij nog enige reserve. "Dat is een campagne geweest van de partij", aldus Bourgeois in "De ochtend". Maar over de houding van Francken in het dossier is Bourgeois helder: "Ik stel dat er binnen de federale regering geen discussie is en dat iedereen het standpunt van Theo volgt. Hij heeft volkomen gelijk in zijn standpunt (...) Ik heb gehoord dat de N-VA aan powerplay doet, maar dat is helemaal niet waar. Dit is een eensgezind standpunt van de regering. Men maakt er een regeringszaak van, wat het absoluut niet is."