K3 en Salah Abdeslam hielden ons in 2016 het meest bezig

K3 en Salah Abdeslam zijn de meest gezochte personen op Google van 2016. De zoekmachine geeft traditiegetrouw op het einde van het jaar een overzicht van de populairste zoektermen. Dat 2016 een bewogen jaar was, met verschillende grote sportevenementen ook, weerspiegelt zich in ons online zoekgedrag.

Google stelt elk jaar twee verschillende lijstjes op: "trending" zoektermen, die het voorbije jaar het meest en snelst aan populariteit hebben gewonnen en de "meest gezochte" termen, met de woorden die het vaakst zijn ingegeven in de zoekbalk.

In de categorie "meest gezochte nationale persoonlijkheden" steken de K3-meisjes er met kop en schouders boven uit. Het aantreden van Hanne, Marthe en Klaasje eind 2015 had ook in 2016 zijn invloed op ons zoekgedrag. Ook over Jeroen Meus, de Rode Duivels en Songfestivalkandidaat Laura Tesoro wilden we meer weten.

Wie ook opduikt in het lijstje is terreurverdachte Salah Abdeslam. In het lijstje van meest gegooglede Belgen staat hij op nummer 5. In het lijstje "trending nationale persoonlijkheden" dat sterk beïnvloed wordt door de actualiteit van het moment, is hij de meest gezochte persoon. Laura Tesoro en de overleden Toots Thielemans vervolledigen de top 3.

Wie/wat was "trending"?

Bij de "trending gebeurtenissen" is de "Pokémon Go rage" de absolute uitblinker, voor de brexit, de Amerikaanse verkiezingen en de aanslagen in ons land. Voort wilden we ook meer weten over de CETA-onderhandelingen, de Panama Papers en de Optima-zaak.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen schemeren ook door in het lijstje met "trending internationale politici". Ook daar laat Donald Trump beide Democraten (Clinton en Sanders) achter zich. Ook de dood van Fidel Castro en de rol van brexitfiguur Boris Johnson deden ons googlen naar meer informatie.

In het lijstje "trending internationale persoonlijkheden", duikt Trump ook op, op een tweede plaats. Zijn vrouw Melania staat op de vierde plaats. Op de eerste, derde en vijfde stek staan drie muzikale grootheden die het voorbije jaar overleden zijn: David Bowie (1), Prince (3) en Leonard Cohen (5). Trump is ook de op één na meest gezochte internationale persoonlijkheid, na Kim Kardashian.

In de categorie "tv-programma's" valt de populariteit van realityshows op. Het Franstalige "Secret story" moet kijkcijferkanonnen "Temptation island" en "De mol" laten voorgaan.

Welke begrippen hebben we opgezocht?

We zochten in 2016 niet enkel informatie op over mensen, maar ook over begrippen en termen. In combinatie met de woorden "wat is" werden de meeste zoekopdrachten uitgevoerd naar "brutoloon". In de categorie "hoe werkt" is de Pokémon Go-app dan weer heer en meester, voor "turbo beleggen" en "de Amerikaanse verkiezingen".