New York Times prijst Belgisch huis als "modernistisch meesterwerk"

Een architecturaal pareltje in de West-Vlaamse gemeente Tielt is in het oog gesprongen van de New York Times. In de krant wordt het huis, dat in 1964 ontworpen werd door architect Georges Vandenbussche, omschreven als "een modernistisch meesterwerk in België".

Architect Georges Vandenbussche besloot in de jaren '60 van de vorige eeuw zijn eigen huis te ontwerpen. "Ik wilde een ruimte creëren die precies was hoe ik het wou, maar die ook als voorbeeld kon dienen voor toekomstige klanten. In die tijd waren er weinig gelijkaardige voorbeelden", vertelde de architect aan The New York Times.

Eigengemaakte meubels

Vandenbussche wilde met de woning iets tijdsloos maken. "Ik wilde niets creëren dat spectaculair zou zijn in de jaren '60, maar 15 jaar later uit de mode zou zijn."

Zijn bouwproject werd in 1969 afgerond. Omdat modernistische woningen in de jaren '60 nog niet ingeburgerd waren in België, was het niet gemakkelijk om bijpassend meubilair te vinden. De meeste van de vaste kasten ontwierp Vandenbussche bijgevolg zelf. De andere stukken werden aangeleverd door bedrijven als Knoll en Gavina, die bekend stonden om hun modernistisch meubilair. In 2008 werd het huis geklasseerd als een monument. Een jaar later werd het ook bouwkundig erfgoed.

Te koop

Na zelf 47 jaar in het huis gewoond te hebben, verkoopt de 87-jarige architect het huis nu. Het is op de markt voor 2,5 miljoen euro bij ArchitectenWoning. Frederic Rozier, eigenaar van ArchitectenWoning, verklaart aan New York Times waarom het huis zo speciaal is. "Georges huis was de eerste keer dat het modernisme hier geïntroduceerd werd op dat niveau."