Nieuwe spin lijkt als twee druppels water op Harry Potters sorteerhoed

Wetenschapppers in India hebben hun inspiratie uit de Harry Potter-reeks van J.K. Rowling gehaald toen ze een naam zochten voor een nieuw ontdekte spin. De driehoekige spin lijkt een beetje op de sorteerhoed van Zweinstein en werd daarom Eriovixia gryffindori gedoopt, een duidelijke verwijzing naar Griffoendor, de afdeling van Harry Potter.

"Deze spin, die een unieke vorm heeft, ontleent zijn naam aan het prachtige, gevoelige en magische artefact: de sorteerhoed, die eigendom was van de (fictieve) middeleeuwse tovenaar Goderic Griffoendor, een van de vier oprichters van Zweinstein", zo stelt het verslag van de Indian Journal of Arachnology.

De auteurs schrijven over de ontdekking: "Het is een eerbetoon van de auteurs, voor verloren gegane en opnieuw gevonden magie, in een poging om aandacht te schenken aan de fascinerende wereld van de ongewervelde dieren, die helaas vaak over het hoofd gezien wordt."

J.K. Rowling, schrijver van de Harry Potterboeken, reageert enthousiast op de naam. Op haar twitteraccount schrijft ze: "Ik ben echt vereerd. Proficiat met de ontdekking van een nieuw #FantasticBeast!" De spin is intussen trending op sociale media.