Proces om Belkacem nationaliteit af te nemen, ligt waarschijnlijk jaar stil

Het proces om de Belgische nationaliteit af te nemen van Fouad Belkacem ligt wellicht voor een jaar stil. Het parket wil de vroegere leider van Sharia4Belgium zijn dubbele nationaliteit afnemen, omdat hij zware misdaden gepleegd heeft. Daarvoor loopt een procedure bij het hof van beroep in Antwerpen. Maar die rechtbank wil eerst enkele vragen stellen aan het Grondwettelijk Hof. En dat duurt normaal gezien een jaar. Pas daarna gaat de procedure voort.

Fouad Belkacem dreigt al langer de Belgische nationaliteit te verliezen. In 2012 opperde toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) het idee al. Maar pas twee weken geleden is in Antwerpen het proces gestart om de voormalige leider van Sharia4Belgium zijn Belgische nationaliteit af te nemen. Het parket-generaal heeft eerst gewacht op zijn definitieve veroordeling als leider van een terroristische groep.

Dat laatste is vorig jaar gebeurd, maar het proces dat twee weken geleden is gestart, is meteen al op de lange baan geschoven, omdat het hof van beroep eerst enkele vragen wil stellen aan het Grondwettelijk Hof. Het is namelijk allesbehalve logisch om iemand de Belgische nationaliteit af te nemen.

Dit kan alleen bij terroristen met een dubbele nationaliteit die niet in België zijn geboren en veroordeeld zijn tot minstens vijf jaar gevangenisstraf. De zogenoemde vervallenverklaring na een veroordeling voor terrorisme is sinds vorig jaar wettelijk geregeld.