Rechter maakt bezoek deurwaarder aan kabinet-Francken onmogelijk

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bericht in een tweet dat het hof van beroep beslist heeft om de uitvoering van de dwangsom op te schorten. Voorlopig komen er dus geen deurwaarders meer naar het kabinet-Francken. De dwangsom blijft wel lopen.

Het kabinet-Francken diende gisteren een eenzijdig verzoekschrift in, dat niet gevolgd werd. Maar de rechter van het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat er op serene wijze geoordeeld moet worden. Omdat er ook een procedure loopt bij het Europees hof, wil men eerst alle rechtsmiddelen uitputten, zo werd bevestigd aan VRT Nieuws.

Het kabinet-Francken heeft nu 48 uur om de zaak voor te leggen bij de beslagrechter, die dan 30 dagen de tijd heeft om zich uit te spreken over de zaak. Er is wel een maar: de advocaten van het Syrische gezin kunnen nog een derdenverzet aantekenen.

Voorlopig geen uitbetaling van dwangsom

Het resultaat is dat er voorlopig geen deurwaarders naar het kabinet gestuurd kunnen worden. De dwangsom van 4.000 euro per dag blijft wel lopen, maar het geld kan voorlopig ingehouden worden door de Belgische Staat en hoeft dus niet meer handje-contantje betaald worden aan het Syrische gezin.

"Wanneer de Raad van State of de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een definitief besluit heeft genomen, zal blijken of die dwangsom verschuldigd is aan het gezin of niet", legt persmagistraat Peter Hartoch uit.

"Voordeel van de situatie vandaag is dat - puur hypothetisch - wanneer de Belgische Staat zou gelijk krijgen, dan zal men geen problemen hebben met het terugvorderen van de dwangsom."