Stemmen uit Aleppo: "Of ik me niet uit de voeten moet maken? Het is toch nergens veilig"

"De burgers zitten opnieuw in de val." Vanuit de Syrische stad Aleppo komen ooggetuigenverslagen van mensen ter plekke, via sociale media. "Of ik niet moet gaan schuilen? Ik kan toch nergens anders naartoe. Nergens is het veilig."
Archieffoto: de troepen van Assad kondigden eerder de bevrijding van Aleppo aan.

Vandaag zijn de gevechten in Aleppo opnieuw opgeflakkerd, kort nadat het regime van president Assad de controle over (het grootste deel van) de stad zou hebben herwonnen, en net op een moment dat er een staakt-het-vuren zat aan te komen, om burgers de kans te geven om het gebied veilig te verlaten via een grootscheepse evacuatie. Velen hadden hun schuilplaatsen verlaten om op bussen te stappen.

Salah Ashkar getuigt dat "er net een raket is ingeslagen op het dak van het gebouw waar ik ben. De mensen die op de bus aan het wachten waren (voor de evacuatie) moeten nu terugkeren en rennen voor hun leven."

"Je kan de bominslagen elke minuut tellen"

Zouhir Alshimale, een journalist die zich in het oosten van Aleppo bevindt, kon een interview aan de BBC World Service geven. Hij zei dat de situatie "afschuwelijk veel slechter" is geworden vandaag en dat de beschietingen non-stop zijn: "In één minuut kan je meer dan 10 aanvallen tellen. (...) De bommen worden losgelaten in een klein gebied dat overbevolkt is. De burgers en families zitten in de val." Tijdens het gesprek zijn de inslagen van mortiervuur te horen.

Wanneer de BBC-journaliste vraagt of hij nog kan voortpraten en zich niet moet verplaatsen naar veiliger oorden, zegt Zouhir dat hij toch nergens anders naartoe kan. "Nergens in Oost-Aleppo is het veilig."

Zouhir gelooft dat het evacuatieplan er zeker komt, maar dat het regime van Assad opzettelijk een spelletje speelt en het nog even laat duren.

"Niemand raakt hier weg"

Lina postte een video op Twitter: "De burgers zitten opnieuw vast in de stad", zegt ze in de video. Op de achtergrond weerklinkt opnieuw het geluid van beschietingen. "Niemand heeft de stad al kunnen verlaten zoals gepland was."

Volgens Lina zijn het Assad en Iran die het bestand geschonden hebben. Die zijn volgens haar teruggekomen om wraak te nemen op de burgers. Ze vertrouwt Rusland evenmin, en zegt dat de rebellen zullen vechten tot de laatste snik.