UZ Gent en verpleegster schuldig aan dood anorexiapatiënt

De rechtbank van Gent heeft een verpleegster en het UZ Gent schuldig bevonden aan de onopzettelijke dood van een 14-jarige anorexiapatiënt. Het meisje kreeg 5 jaar geleden een maagsonde, maar die werd in haar luchtpijp ingebracht. De patiënt overleed 10 dagen later. De verpleegster die de sonde inbracht, werd schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. Het ziekenhuis krijgt een boete van 264.000 euro, maar gaat waarschijnlijk in beroep.

De 14-jarige anorexiapatiënte kwam op 9 mei 2011 binnen in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Omdat het ondervoede meisje weigerde te eten, werd beslist om haar via een maagsonde vloeibaar voedsel te geven. 

Omdat zoiets een routine-ingreep is, werd de sonde ingebracht door een verpleegster. Maar 16 uur later merkte een radioloog op dat de sonde niet in de slokdarm maar in de luchtpijp van het meisje zat. Intussen was er al vloeibaar voedsel in één van haar longen gelopen, waardoor de patiënte amper nog lucht kreeg. De patiënte werd overgebracht naar de afdeling intensieve zorg, waar ze tien dagen later overleed.

Geen straf

Zowel de verpleegster, het ziekenhuis als de dienstdoende arts werden voor de rechter gebracht. Die heeft nu geoordeeld dat zowel de verpleegster als het ziekenhuis schuldig zijn aan de onopzettelijke dood van het meisje. De arts, die in 2011 nog een jonge stagiaire was, werd vrijgesproken. "Ze was verantwoordelijk voor vier afdelingen en was al 12 uur aan het werk toen de maagsonde geplaatst werd", voerde de rechter aan. De vrouw werd vrijgesproken omdat er twijfel was of haar tijdige optreden het meisje had kunnen redden.

De verpleegster krijgt geen straf, omdat het UZ volgens de rechter de zwaarste fout maakte. Het ziekenhuis had namelijk geen duidelijk protocol voor het toedienen van sondes en de wachtdiensten in het ziekenhuis waren ook slecht georganiseerd. Het UZ werd daarom veroordeeld tot een boete van 264.000 euro. Het ziekenhuis moet van de rechter alles in het werk stellen zodat dergelijke feiten zich nooit meer kunnen herhalen, stelde de rechter. Die kende de ouders van het meisje een schadevergoeding van elk 25.000 euro toe.

In beroep?

Het ziekenhuis wil het vonnis eerst volledig bekijken, maar gaat waarschijnlijk in beroep tegen de veroordeling. "Het vonnis valt ons heel zwaar en we hebben zaken gehoord waarin we het ziekenhuis niet herkennen", zegt woordvoerster Emmelien Werbrouck. "We betreuren de gebeurtenis van 2011 absoluut", zegt Werbrouck nog. "Het is vreselijk wat er gebeurd is en we willen nogmaals ons diepste medeleven uitdrukken naar de familie toe."

Tegelijk erkent het ziekenhuis dat het niet feilloos is, maar het voert aan dat er de laatste jaren bijzonder ingezet is op kwaliteit en veiligheid. Het UZ voert ook aan dat er wel een protocol voor maagsondes was, maar de correctionele rechtbank oordeelde dat dat dode letter was op de afdeling pediatrie. 

Als het UZ beroep aantekent, komt de zaak volgend jaar voor het Gentse hof van beroep.

Meest gelezen