Vranckx: "Gewone burgers die geen geweld willen, betalen de prijs in Aleppo"

Een cynisch machtsspel op de kap van gewone burgers. Zo omschrijft VRT-oorlogscorrespondent Rudi Vranckx de situatie in Aleppo. "De vraag is nu wat met de mensen gebeurt."
AFP or licensors

Sinds gisteravond staat Aleppo volledig onder de controle van de Syrische president Bashar al-Assad. Daarmee komt een einde aan een patstelling die bijna vijf jaar heeft geduurd en die de stad de facto verdeelde tussen het Syrische regeringsleger in het westen en de gematigde rebellen in het oosten. Die zijn nu finaal verslagen.

"Voor de bevolking die nu al vijf jaar in een uitzichtloze situatie zit, waarbij ziekenhuizen tot op het laatste moment zijn gebombardeerd en scholen zijn vernietigd, is dit een doorbraak", vertelt Vranckx vanuit buurland Irak op Studio Brussel. "De vraag is nu wat met de mensen in de oostelijke wijken gebeurt."

Volgens de VN begaan milities die trouw zweren aan Assad, wreedheden in die wijken. Ze zouden huizen binnendringen en burgers uit wraak in koelen bloede afslachten. "Over wat zich daar afspeelt, bestaat geen enkele officiële bevestiging", merkt Vranckx op. "Dat schept wantrouwen en laat veel twijfel toe."

"Wat de buitenwereld via de sociale media bereikt, schetst een hallucinant beeld over wat zich daar afspeelt. Dit is een cynisch machtsspel op de kap van gewone burgers. We mogen niet vergeten dat de hele Syrische opstand is begonnen door mensen die gewoon vrijheid wilden. Alle terreur en geweld is nadien gekomen. Het zijn de mensen die nu in het oosten van Aleppo achterblijven, de burgeractivisten die geen geweld wilden, die de prijs betalen."

Normaal zou vanochtend vroeg een evacuatie van de oostelijke wijken van Aleppo starten, maar dat gebeurt voorlopig niet. "Over die evacuatie bestaat veel onduidelijkheid. Gaat het om rebellen die naar Idlib mogen trekken om de strijd daar voort te zetten? Of gaat het om burgers en burgeractivisten die gewoon een ander Syrië willen bouwen? Worden zij aan hun lot overgelaten?"

"Ik heb twijfels over hoe het zal verlopen. Ik hoop dat er internationaal toezicht komt over wie wordt geselecteerd en wie mag leven."

AFP or licensors