Vranckx: "Wie probeert mij te vermoorden of niet?"

Tv-reporter Rudi Vranckx relativeert de waarheid over de oorlog in Aleppo zoals de Russische tv-zender Russia Today (RT) die vandaag heeft getoond. De RT-beelden moesten vooral aantonen dat de rebellen in Oost-Aleppo wel bijzonder wreedaardig tewerk zijn gegaan. Vranckx schetst het bredere kader in "Terzake".

"Als je als oorlogsverslaggever op het terrein wil gaan, heb ik een aantal basisregels, zeg maar mijn eigen lakmoesproef", zegt Vranckx. Hij somt op: "Wie laat mij toe om mijn werk te doen? Wie geeft mij een visum en laat mij toe vrijuit met mensen op het terrein te praten? Wie tracht mij te vermoorden of niet?"

"Oorlogsverslaggeving is een soort grote puzzel die je maakt met honderden stukjes erin. Elk van ons moet proberen een puzzelstuk te leggen en dan kan de nieuwsconsument zelf oordelen."

"Het stuk van Russia Today hoort daar zeker ook in thuis", zegt Vranckx, "maar mij gaat het erom dat je een eigen puzzelstuk kan leggen."

Zelf is Vranckx al verschillende keren in Syrië geweest. Hij heeft geprobeerd om telkens een andere kant van het verhaal te tonen. "Je moet eerlijk zijn en tonen door welke bril je aan het kijken bent. Je moet niet de illusie hebben dat je de absolute waarheid brengt als je embedded bent."

Hoe dan ook is de waarheid achterhalen in Syrië een moeilijke opgave. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat er zo veel leugens en bewuste propaganda verkocht wordt als hier", zegt Vranckx. "Je blijft volgens mij nog altijd heel veel behoefte hebben aan mensen die expertise hebben en betrouwbaar zijn."