VS aan Syrië en bondgenoten: "Zijn jullie niet in staat tot schaamte?"

De Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power heeft scherp uitgehaald naar de Syrische regering en bondgenoten Rusland en Iran, die ze verantwoordelijk acht voor het bloedbad in Aleppo. "Zijn jullie dan niet in staat tot schaamte?", vroeg ze hen tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad. Rusland liet de beschuldiging niet over zijn kant gaan.
Archieffoto

Volgens Power hebben de drie bondgenoten geen enkele genade met de burgers die in Aleppo leven. "Is er dan geen enkele barbaarse daad of executie van een kind die onder jullie huid kruipt? Of jullie de stuipen op het lijf jaagt? Is er dan niets waar jullie niet over zullen liegen of wat jullie niet zullen rechtvaardigen?"

Moeder Theresa

Meteen kreeg Power een stevige repliek van de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin, die zei dat ze haar toespraak hield "alsof ze moeder Theresa was". "Herinner je even welk land je vertegenwoordigt en wat het allemaal deed, en begin pas daarna met te spreken vanuit een morele superioriteit", klonk het even scherp.

Eerder dinsdag kondigde Tsjoerkin aan dat een deal bereikt werd met de rebellen die hen toelaat het oosten van Aleppo te verlaten.