Berlijn rolt rode loper uit voor Richard Gere en Penelope Cruz

De organisatoren van het Filmfestival van Berlijn hebben donderdag de eerste tien films bekendgemaakt die van 9 tot 19 februari meedingen naar de Gouden en Zilveren Beren. De 67e editie rolt de rode loper uit voor onder anderen Kristin Scott Thomas, Richard Gere, Penelope Cruz, Bruno Ganz en Steve Coogan.
Invision2013

Het Filmfestival van Berlijn heeft voor de 67e editie films van vooraanstaande regisseurs als de Fin Aki Kaurismaki, de Amerikaan Oren Moverman, de Poolse Agnieszka Holland en de Britse Sally Potter geselecteerd.

Ook op de komende editie zullen de Europese producties domineren, met films uit Denemarken, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Roemenië, maar ook uit Libanon, Chili en Senegal. Het Filmfestival van Berlijn behoort samen met de festivals in Venetië en Cannes tot de belangrijkste filmevents in Europa.

Een van de blikvangers wordt "Beuys", een documentaire over het leven van de baanbrekende kunstenaar Joseph Bueys van de hand van Andres Veiel. Opvallend is de terugkeer van de Filmfestspiele naar het verleden, toen het festival rijkelijk putte uit het aanbod van de toen nog vaak onbekende Centraal-Europese cinema.

In het aanbod van de nieuwste editie zitten films uit Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Polen en Roemenië. Uit dat laatste land, sinds zowat een decennium nadrukkelijk aanwezig op de wereldcinemakaart, komt "Ana, mon amour" van cineast Peter Nezer, een film over een paar dat moet leren leven met mentale afwijkingen. Nezer won drie jaar geleden de Gouden Beer met "Child's pose", een film over corruptie in het Roemenië-na-Ceausescu.

Hollywoodadaptatie "Het diner" in Berlijn

De 67-jarige Richard Gere komt naar de Duitse hoofdstad voor "The dinner" van Oren Moverman. De film, met ook Steve Coogan, Laura Linney, Chloe Sevigny en Rebecca Hall, is een thriller over ouders die alle opties afwegen nadat hun kinderen een misdaad hebben begaan. Het is de Hollywoodadaptatie van "Het diner", de verfilming van het boek van de Nederlandse auteur Herman Koch.

Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson en Cillian Murphy spelen de hoofdrollen in de schokkende tragikomedie "The party" van Sally Potter.

"The other side of hope", een prent over vluchtelingen, is de nieuwste film van Kaurismaki, vijf jaar nadat zijn vorige prent, "Le Havre", Cannes verblijdde. Penelope Cruz mag de rode loper betreden om er "The queen of Spain" voor te stellen, een film van Oscarwinnaar Fernando Trueba. De film over een fictieve Spaanse filmster die opgemerkt wordt door Nazi-propagandaminister Josef Goebbels, wordt buiten competitie vertoond.

Van de Haïtiaan Raoul Peck komt, met ook Belgisch kapitaal, "Le jeune Karl Marx" over de jeugjaren van de schrijver van het communistisch manifest. De andere aangekondigde films zijn "On body and soul" (Ildiko Enyedi), "Colo" (Teresa Villaverde), "Félicité" ("Alain Gomis), "Pokot" van veterane Agnieszka Holland en "Una Mujer Fantàstica" (Sebastian Lelio).