CD&V-oudgedienden uiten hun ongenoegen over visumrel

De visumrel, de aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de N-VA-campagne tegen de "wereldvreemde rechters" blijven de gemoederen beroeren, zelfs binnen de meerderheid. Oud-senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V) uitte haar frustratie op Facebook, oud-minister Steven Vanackere (CD&V) sprak met "De afspraak".

"Wij zijn eigenlijk geen naïeve partij die zegt de deuren open te zetten en iedereen welkom te heten", aldus Steven Vanackere. "De Vlaming wil op een fatsoenlijke manier zeggen dat we iets voor vluchtelingen moeten doen. Hij beseft dat dit ook een bepaalde inspanning vergt. Hij wil misschien niet in een positie zitten waarbij hij het gevoel heeft dat we meer dan eerlijk is doen."

Daarop volgt een eerste - opvallend voorzichtige - sneer. "Maar dan moet je die mensen natuurlijk ook niet het gevoel geven dat men te veel van ons vraagt, want dat is vandaag niet het geval." Na enig aandringen noemt Vanackere man en paard. "Als ik de campagne van de N-VA zie, als ik zie op welke manier men voedsel geeft aan een indruk van een soort overstroming die men probeert tegen te houden door een dossier van een Syrisch gezin als voorbeeld te nemen en te zeggen dat iedereen hier binnen kan als je de rechterlijke macht laat doen, dan is dat manifest niet waar."

Voormalig Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune was eergisteren iets concreter op haar Facebookpagina. "Aleppo wordt vermoord, gefolterd, verkracht, kinderen geexecuteerd, gezinnen in hun huizen levend verbrand. En wij? Wij dulden dat de rechtsstaat geweld wordt aangedaan om één gezin uit Aleppo de toegang tot ons grondgebied te weigeren. Triest. Intriest. Zin om te wenen. Neen om te vechten. Dit is niet mijn land. Dit is niet mijn Vlaanderen" schrijft ze.