CEO Mediahuis: "Heb Nederlandse redactie TMG gerustgesteld"

Indien het overnamebod van Mediahuis op de Telegraaf Media Groep uit Nederland aanvaard wordt, blijft de onafhankelijkheid en de eigenheid van de redacties gerespecteerd. Dat heeft Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis, gezegd in "De ochtend". Hij sluit echter niet uit dat er ingrepen moeten gebeuren om het bedrijf opnieuw voldoende rendabel te krijgen.

Om de toekomst van Mediahuis op lange termijn te verzekeren, meent Ysebaert dat het bedrijf verdere stappen moet zetten. Een van die stappen is dus een overnamebod op de Telegraaf Media Groep (TMG) uit Nederland. "Er is bovendien de opportuniteit van de grootste aandeelhouder van TMG die met ons een partnership wil vormen om deze operatie uit te voeren. Het is het juiste moment om deze stap te zetten."

"Mooie premie"

Mediahuis is overigens bereid om een mooie premie te betalen, zo zou het bod per TMG-aandeel 50 procent hoger liggen dan de huidige beurskoers. "Wij bieden inderdaad een mooie premie aan de huidige aandeelhouders. We hebben de waarde van het bedrijf de afgelopen maanden zorgvuldig bestudeerd en we denken dat dit een verantwoorde prijs is. Maar het zal inderdaad -zoals steeds- werken zijn om de investering terug te verdienen." Dat laatste zal vooral via de combinatie printmedia en de shift naar digitaal gebeuren, zegt Ysebaert. 

Onafhankelijkheid

De Nederlandse Vereniging van Journalisten liet gisteren in een eerste reactie weten dat een eventuele overname van TMG door Mediahuis op termijn wel eens nefast zou kunnen zijn voor de pluriformiteit van het Nederlandse medialandschap. Ysebaert benadrukt echter dat de onafhankelijkheid en eigenheid van de redacties gerespecteerd zullen worden. Dat heeft hij ook zo meegedeeld aan de redacties gisteren. "Ik heb hen in eerste instantie gerustgesteld dat de onafhankelijkheid van de redacties gegarandeerd blijft. Het belangrijkste voor het bedrijf is nu een langetermijnaandeelhouder met een langetermijnstrategie."

Jobs

Of Ysebaert de redacties ook garanties kan geven wat jobs betreft? "TMG zit vandaag al in zwaar weer: de huidige leiding heeft verschillende reorganisaties en herstructureringen aangekondigd: het bedrijf is onvoldoende rendabel. Dus allicht zullen er wel ingrepen moeten gebeuren. Maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. We zullen dat in samenspraak doen met het bedrijf en de werknemers."

Meest gelezen