Europees gps-alternatief vanaf vandaag in de lucht

Het Europese navigatiesysteem Galileo gaat van start. Dat laat de De Europese Commissie weten. Vanaf nu zijn de Europese signalen beschikbaar voor autoriteiten, bedrijven en burgers. Zo worden we op termijn minder afhankelijk van het Amerikaanse gps-systeem.

Tot nu toe vonden we onze weg in het verkeer vooral met behulp van Amerikaanse gps-signalen. Vanaf nu is er ook een Europees alternatief waar al jaren aan gewerkt wordt. Al is het nog even wachten tot we als consument ook effectief gebruik kunnen maken van de Europese signalen. "De toestellen moeten wel ontworpen zijn om Galileo-signalen te ontvangen", nuanceert Jan Van Hees van Septentrio, een ontwerper en fabrikant van satellietnavigatieontvangers. "In de praktijk zijn de chips in onze wagen of smartphone nog niet in staat om Galileo-signalen te ontvangen."

Van Hees voorspelt dat het een kwestie van jaren is voor de consumentenelektronica over de juiste chips beschikt. "Maar verschillende grote leveranciers van chips voor smartphones en navigatiesystemen in wagens hebben al aangekondigd mee op de kar te zullen springen."

Doen Europeanen het beter?

Een Europees systeem, kan dat dan ook beter onze locatie in Europa bepalen? "Het gps-systeem is zo'n 40 jaar geleden ontworpen", legt Van Hees uit. "De ontwikkelaars van Galileo hebben kunnen profiteren van de ervaring die opgebouwd is in het veld van satellietnavigatie en de vele nieuwe toepassingen." Dat zou een nog meer nauwkeurige en precieze locatiebepaling moeten mogelijk maken.

Volgens Van Hees is een eigen systeem hebben belangrijk voor Europa. Ook Rusland en China hebben hun eigen systeem al gebouwd. "Apple heeft momenteel al chips die het Russische systeem en het gps-systeem combineren."

Er zijn nu al 18 kunstmanen van de benodigde 24 in de ruimte, wat voldoende is om op te starten. Ook is de nodige grondinfrastructuur beschikbaar. Tegen 2020 zal Galileo 30 satellieten omvatten. De Europese Unie is de geldschieter van het grootschalige project, het Europese Ruimtevaartbureau ESA bouwt het systeem uit.

Meest gelezen