Facebook neemt maatregelen tegen (Engelstalig) nepnieuws

De sociaalnetwerksite Facebook heeft verschillende maatregelen genomen tegen nepneiuws. Facebook gaat samenwerken met journalisten om nepnieuws te detecteren. De gebruikers zullen een waarschuwing te zien krijgen bij foute berichten.
AFP or licensors

Facebook heeft aangekondigd dat het de strijd wil aanbinden met nepnieuws. Journalisten zullen Engelstalige nieuwsberichten checken en gebruikers zullen nepnieuws kunnen melden.

Wanneer onjuiste berichten worden gedetecteerd, zal er een waarschuwingsicoon bij gepubliceerd worden. Er wordt ook een verklaring aan gelinkt met de uitleg waarom het bericht niet klopt.

"Facebook start met de factchecking in de Verenigde Staten en het Engelse taalgebied. Het zou kunnen dat het wordt uitgebreid, maar nepnieuwsdetectie van Nederlandstalige berichten moeten we de eerste jaren zeker niet verwachten", zegt Pieterjan Van Leemputten van Data News.

Na de verkiezing van de Republikein Donald Trump ontstond er heel wat commotie over nepnieuws op het internet. Het verspreiden van valse informatie zou het verlies van de Democratische kandidate Hilary Clinton in de hand gewerkt hebben.