Geen belastingkrediet meer voor asielzoekers zonder inkomen

Het belastingkrediet voor asielzoekers die geen eigen beroepsinkomsten hebben, wordt geschrapt. Dat is beslist in de Kamercommissie Financiën. Asielzoekers met kinderen ten laste zullen niet langer geld terugkrijgen van de belastingen als ze zelf geen belastingen betalen.

Aangezien ze onderworpen zijn aan de personenbelasting, kunnen asielzoekers vandaag nog rekenen op de kredieten.

Het goedgekeurde wetsontwerp van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat hen voortaan vallen onder de belasting voor niet-inwoners. Hebben ze na verloop van tijd wel beroepsinkomsten, dan komen ze alsnog in aanmerking. Net als wanneer ze erkend worden als vluchteling.

"De asielcrisis zorgt voor maatschappelijke uitdagingen. Tot op heden maakten asielzoekers zonder meer aanspraak op teruggaven van de fiscus. Nu koppelen we daar voorwaarden van duurzaam verblijf en beroepsinkomsten aan", zegt de minister.

CD&V: "Win-win situatie voor iedereen

Ook coalitiepartner CD&V is blij met de goedkeuring. Kamerleden Nahima Lanjri en Roel Deseyn hadden begin dit jaar al een wetsvoorstel ingediend om een punt te zetten achter de kredieten voor asielzoekers, die de christendemocraten "niet logisch" noemen.

"We kunnen deze bedragen beter investeren in een nog betere begeleiding naar werk. Dat is een win-win situatie voor iedereen. De asielzoeker staat zo sneller op eigen benen en kan op zijn beurt bijdragen aan de maatschappij, doordat hij of zij, net als andere werknemers, een bijdrage betaalt aan de sociale zekerheid", vinden de CD&V'ers nog.