Geens laat Staatsveiligheid Turkse moskeeën in de gaten houden

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de Staatsveiligheid de opdracht gegeven om een aantal Turkse moskeeën in ons land in de gaten te houden. Eergisteren lekte uit dat één netwerk van moskeeën op verzoek van de Turkse regering verslag zou moeten uitbrengen van het gedrag van Turken in ons land.

Het gaat om 65 moskeeën die deel uitmaken van Diyanet. De imams in die moskeeën zijn opgeleid in Turkije en worden betaald door de Turkse staat.

Sinds de mislukte staatsgreep, waarvoor de Turkse president Erdogan de beweging van predikant Fethullah Gülen verantwoordelijk heeft gesteld, heeft Ankara de jacht geopend op al wie een potentiële bedreiging voor het Turkse regime vormt, onder meer allerlei Koerdische groeperingen, maar ook de Gülen-beweging.

Er zou ook al een lijst zijn opgemaakt van mensen in België die de Gulen-beweging steunen. "Het is de bedoeling dat de Turkse Belgen in e eerste plaats Belgen zijn, en niet een eiland van Turkije in ons land", zei Geens vanmiddag in de Kamer. "Ik denk dat wij in België allemaal op alle niveaus de verantwoordelijkheid hebben om de financiering van de religie nauwlettend in het oog te houden. Dat heb ik opgedragen aan mijn diensten, zowel aan de Staatsveiligheid als aan de parketten."

Ook de gewesten hebben hier volgens Geen een rol te spelen. "Dat de gewesten bij de erkenning van de moskeeën doen wat moet gebeuren om de rekeningen zo goed mogelijk te volgen."