Hitlers geboortehuis nu eigendom van de Oostenrijkse staat

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau is nu officieel eigendom van de Oostenrijkse staat. De Nationale Raad, het lagerhuis van het parlement, keurde gisteravond laat met grote meerderheid de onteigening van de huidige eigenares goed. Het bedrag van de schadevergoeding is nog niet bekend.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Wat er gaat gebeuren met het huis, waarin de latere dictator Hitler (1889-1945) zijn eerste levensmaanden doorbracht, is nog niet duidelijk. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka (ÖVP) had zich herhaaldelijk uitgesproken voor de afbraak of een verregaande verbouwing.

De federale overheid, de deelstaat Opper-Oostenrijk en de stad Braunau moeten nog overleggen waarvoor de site gebruikt zal worden. Daarna zal volgens Binnenlandse Zaken een wedstrijd voor architecten worden uitgeschreven.

Tijdens de debatten in de Nationale Raad had onafhankelijk afgevaardigde Marcus Franz voorgesteld installatiekunstenaar Christo de opdracht te geven om het gebouw te laten inpakken.

Het door de staat gehuurde pand was jarenlang niet in gebruik, omdat de eigenares weigerde noodzakelijke verbouwingen te laten uitvoeren. De regering wilde verhinderen dat het gebouw zou uitgroeien tot een bedevaartsoord voor neonazi's. Daartoe leek een onteigening de beste oplossing.

Een door Binnenlandse Zaken benoemde historische commissie had zich tegen de afbraak uitgesproken. Dat zou "een verloochening van het recente verleden van Oostenrijk onder nazi-Duitsland betekenen".