Humanitaire visa blijven maandenlang liggen door drukte en vakantie

België laat een ander Syrisch gezin in Aleppo drie maanden wachten op de behandeling van een humanitair visum dat wél goedgekeurd zou worden. Dat bericht nieuwssite MO*. De behandeling van humanitaire visa loopt vertraging op door verlofperiodes en de "grote toevloed aan studentenvisadossiers".

Nieuwssite MO* brengt het verhaal van Firas, een Syrische vluchteling die eind november het nieuws kreeg van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat zijn gezinshereniging was goedgekeurd. Firas stuit op één probleem. Zijn dochter is 22 en komt dus niet in aanmerking voor de gezinshereniging. Omdat het gezin de oudste dochter niet wil achterlaten in Aleppo, doen ze een aanvraag voor een humanitair visum. Dat kan nog drie maanden duren volgens DVZ.

"Behandeling lag stil tussen juli en november"

Begin december kreeg Firas een mail van de Dienst Vreemdelingenzaken waarin wordt gemeld dat de behandeling van de humanitaire visa "zo goed als stillag tussen midden juli en midden november". Als belangrijkste oorzaken geeft de dienst "de verlofperiodes en de grote toevloed aan studentenvisadossiers die een hogere prioriteit hebben dan dergelijke dossiers". Studentenvisa krijgen voorrang van midden juli tot midden november, omdat studenten anders niet kunnen beginnen aan hun academiejaar. Dezelfde dienst bekommert zich over zowel de humanitaire als de studentenvisa.

In een reactie aan VRT Nieuws bevestigt de woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken Dominique Ernould dat de mail verstuurd is. Ze verklaart dat de achterstand momenteel wordt weggewerkt.

MO* hekelt de bureaucratische procedures. De vrouw van Firas en zijn oudste dochter moesten sinds hun aanvraag op 5 augustus twee keer vanuit Aleppo naar de Belgische ambassade reizen in de Libanese hoofdstad Beiroet. Op dat moment namen zowel het Syrische als het Russische leger de Syrische stad onder vuur.

Het dossier van deze familie verschilt van het dossier van de familie die in het midden van de visumrel is terechtgekomen. Dit gezin heeft wel een familieband met iemand in België, terwijl het bij het andere gezin gaat over een vriendschappelijke band.

Volgens Firas is het gebied momenteel levensgevaarlijk voor de burgers die er wonen. Hij vernam gisteren dat zijn zus en dochter in het ziekenhuis liggen na een ontploffing vlak bij hun appartement. Hij smeekt de Belgische overheid om zijn gezin te redden.