Miljard (!) Yahoo-accounts gehackt in 2013

De Yahoo-groep heeft verklaard dat ze in 2013 getroffen is door een cyberaanval die meer dan een miljard gebruikers trof. Enkele maanden geleden raakte bekend dat ook in 2014 een grootschalige hack plaatsvond.

"Yahoo denkt dat een onbevoegde derde partij in augustus 2013 de gegevens verbonden aan meer dan een miljard accounts gestolen heeft", schrijft het internetbedrijf in een verklaring. Volgens Yahoo zijn mogelijk de namen, telefoonnummers of geboortedata van de betrokken klanten gestolen door de hackers. Voor informatie over hun kredietkaarten of bankrekeningen zou dat niet het geval zijn.

Slechte timing

De hacking van 2013 staat volgens de groep "waarschijnlijk" los van de cyberaanval van 2014 die eind september aan het licht kwam. Daarbij waren 500 miljoen accounts betrokken.

Het nieuws komt op een zeer slecht moment voor Yahoo, dat eind juli een akkoord sloot met Verizon over de overname van de internetactiviteiten en het vastgoed van Yahoo voor ruim 4,8 miljard dollar. Nadat het nieuws over de cyberaanval uit 2014 bekendraakte, zei Veriton eind oktober de overname "niet blindelings" te zullen doen.

Check of u gehackt bent

Verschillende websites houden bij of uw e-mailadres mogelijk al eens gehackt geweest is. De website haveibeenpwned.com bijvoorbeeld laat internetgebruikers toe te checken of uw gegevens ooit aanwezig waren in een gehackte databank. Hoewel niet alle datalekken op de website staan, probeert de website alle bekende incidenten waar gegevens uitlekten te verzamelen in een database.

Volgens Yahoo bent u mogelijk gehackt als u geen e-mails meer ontvangt, maar uw account wel spam stuurt naar uw adressenlijst. Als uw instellingen zomaar verandert zijn, is dat ook een teken van hacking. Checken op welke plekken uw account recent ingelogd is, is ook een tip van het internetbedrijf. Die informatie is terug te vinden bij de accountinformatie.