Politiewoordvoerder: "Voorlopig geen speciale richtlijnen voor agenten"

Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen voor het uitschrijven van boetes, nu bekend geraakt is dat ze dat niet meer mogen doen op basis van de nummerplaat alleen. Dat bevestigt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "We gaan de arresten van het Hof van Cassatie vandaag bestuderen, daarna beslissen we of we iets gaan doen", aldus De Waele.

"We zijn het arrest samen met juristen aan het bestuderen. Op basis van de conclusies daarvan zullen we de nodige stappen ondernemen", zegt politiewoordvoerder De Waele. Volgens de man is het te vroeg om eenvoudige conclusies te trekken uit zo'n ingewikkeld arrest. "We gaan onze flitsactiviteiten dus voorlopig niet aanpassen."

De Waele wil nog herhalen dat de flitsers maar één doel hebben: "Het vermijden van doden en zwaargewonden op onze snelwegen."

Het Hof van Cassatie heeft dinsdag in vier arresten over verkeersinbreuken geoordeeld dat de verkeersboete die de politie uitschreef onwettig is, omdat dat enkel gebeurde op basis van de nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden.

Concreet gaat het om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat had en daarna probeerde om de bestuurder te identificeren via de zogenoemde kruispuntbank bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) en dus zonder de bestuurder persoonlijk aan te spreken. In dat geval schendt de politie volgens het arrest de privacyregels. Alleen als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél geldig.

Probleem is het feit dat politieagenten geen toelating hebben om zomaar gegevens op te vragen bij de DIV-databank. Daar is eerst toelating van de privacycommissie voor nodig, maar die werd niet aangevraagd.