Radio 2 eert Urbanus, Jean Blaute en Jan De Smet voor Leven Vol Muziek

Radio 2 zet op 16 maart Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute in de bloemen voor hun Leven Vol Muziek in "De eregalerij". Blaute, De Smet en Urbanus treden daarmee in de voetsporen van onder anderen Nicole en Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme, die vorig jaar gelauwerd werden tijdens de awardshow van Radio 2 en Sabam For Culture.

Radio 2 heeft dit jaar drie bevriende generatiegenoten aangeduid als laureaten van de oeuvreprijs een Leven Vol Muziek op "De eregalerij": Urbanus, Jean Blaute en Jan De Smet.

Met de bekroning worden de artiesten gelauwerd voor hun betekenis voor de Belgische muziekwereld en hun tijdloze nummers. De awardshow "De eregalerij" vindt volgend jaar plaats op 16 maart in Kursaal in Oostende.

De man die ons "Een bakske vol met stro" schonk

Urbanus wordt door de organisatoren van "De eregalerij" gelauwerd als kleinkunstenaar en als komiek.

"Hoewel Urbanus vooral bekend staat als komiek, gooien ook zijn liedjes hoge ogen. Zijn eerste lp in 1974 was meteen goed voor vijf hitsingles", klinkt het.

"Eind de jaren 70 zijn de singles "Een baske vol met stro" en "Quand les zosiaux chantent, dans le bois" erg populair en zijn dubbelelpee "Urbanus 10 jaar live" was in 1983 goed voor platina."

Dwimp - Katrin Peeters fotografie

Jean Blaute, de man die ieders pad kruist

Jean Blaute wordt bijgezet in "De eregalerij" voor zijn invloed op de Vlaamse muziek van de voorbije halve eeuw. "Hij kreeg naambekendheid als hij ging samenwerken met Johan Verminnen. Hij schreef onder meer de intro van "Brussel" van Verminnen.

Als producer werkte hij samen met onder anderen Marino Falco, Urbanus, Zjef Van Uytsel, Wim De Craene, De Nieuwe Snaar, K's Choice, Clouseau en Raymond van het Groenewoud.

"Jean Blaute scoorde ook een hitje met het nummer "Bananen", een cover van Drs P. Daarnaast trad hij op met onder anderen The Radio's, Hugo Matthyssen en Roland Van Campenhout.

Ukelele opende de ogen Jan De Smet

Jan De Smet van De Nieuwe Snaar is volgens Radio 2 moeilijk te omschrijven. "Zanger, instrumentalist, muziekliefhebber, auteur, componist en daar kan je nog een aantal dingen aan toevoegen", omschrijft Radio 2 Jan De Smet.

"In 1964 krijgt hij van zijn vader een ukelele en dankzij het Nonkel Bob-akkoordenboekje is hij vertrokken. In 1982 richt hij samen met zijn broer Kris en Geert Vermeulen De Nieuwe Snaar op."

In 2015 zetten Jan De Smet en de zijnen een punt achter De Nieuwe Snaar, maar Jan De Smet blijft Vlaanderen rondreizen met verschillende muzikale projecten.

BELGA/DIRKX