Setbezoek "Alleen Eline": "Inspirerende mix van gevestigde waarden en nieuwkomers"

VRT Nieuws ging op setbezoek bij "Alleen Eline", de eerste langspeelfilm van regisseur Hugo Van Laere. "Het is fijn om dingen voor de eerste keer te doen. Alles was een uitdaging. Je bent voortdurend alert, maar tegelijk moet je ook veel vertrouwen hebben. En daar gaat de film ook over", vertelt de regisseur.

"Alleen Eline" vertelt het verhaal van een zesjarig meisje dat na een zwaar verkeersongeval revalideert. Ze wordt daarin begeleid door Eline, een jonge fysiotherapeute die beseft dat de verbitterde vader van het meisje een cruciale rol speelt in dat herstel. Daartussen wordt ook het romantische verhaal tussen Eline en Lars geweven. Lars, een rijke jonge zakenman, die denkt dat alles met geld op te lossen is. Tot hij Eline ontmoet...

"Het is voor alle duidelijkheid geen medisch verhaal, maar een romantisch drama", benadrukt Van Laere. "We maken geen "House", al hebben we wel genoeg research gedaan."

"Niet zoveel anders werken dan "Thuis""

In de cast zien we de naam van Marleen Merckx, grande dame van "Thuis", opduiken. Merckx speelt Elines mama, een vrouw met een klein hoekje af. "Voor het eerst sinds lang sta ik weer op de filmset, wat heel leuk is, zeker omdat het op een bescheiden manier is. "Thuis" is altijd heel moeilijk te combineren met filmwerk."

"Eigenlijk is dit niet zoveel anders dan de set van "Thuis". Wel wordt er voor alles veel meer tijd genomen. Ik ben het gewend om sneller te werken. Dat is niet beter of slechter, gewoon anders."

Naast een gevestigde waarde als Marleen Merckx, staan er ook veel jonge acteurs op de set. Hoofdrolspeelster Line Pillet, die de rol van Eline vertolkt, heeft enorm genoten van de draaiperiode. "Ik doe het ongelooflijk graag. Toch heb ik altijd gemengde gevoelens bij het einde: enerzijds ben je blij dat je iets kan afleveren en delen met de mensen, anderzijds stopt het dan ook."

Pillet herkent ook karaktertrekken van Eline in zichzelf. "Het zorgzame, de opofferingen naar andere mensen toe. Eline trekt moeilijk grenzen. Ik ook, al hoop ik dat ik er wel beter in ben dan zij, al evolueert ze wel in de loop van de film."

"Mix van gevestigde waarden met nieuwkomers werkt inspirerend"

Waarover alle acteurs het met elkaar eens zijn, is de goede sfeer op de set. "Het is een goede ploeg, iedereen is gemotiveerd om er een mooi verhaal van te maken. Het is een jonge ploeg en die dynamiek werkt heel fijn. De mix van gevestigde waarden met nieuwkomers is ook inspirerend."

Ook acteur Joren Seldeslachts, die de huisgenoot van Eline speelt, bevestigt die chemie. "Ik merk helemaal geen generatieverschil. Het is een vruchtbare samenwerking."

Voor Merckx verliep de eerste draaidag wel wat onwennig, omdat de rest van de crew al vertrouwd was met elkaar. "Maar intussen ben ik opgenomen in het gezelschap en kan ik mee moppen maken."

"De uren vliegen voorbij", beaamt regisseur Hugo Van Laere. "De draaiperiode is bijna voorbij en voor mij hoefde die nog niet gedaan te zijn. Natuurlijk komt er nog de montage, waar het verhaal eigenlijk opnieuw verteld wordt."