Spoorbonden willen geen minimale dienstverlening bij stakingen

"Wij gaan niet voor een gegarandeerde of minimale dienstverlening, maar voor een zo breed mogelijke dienstverlening voor de reiziger." Dat zegt vakbondsman Ludo Sempels (ACOD). Gisteren bliezen de vakbonden het overleg over de minimumdienst bij het spoor op.

"72 uur op voorhand zouden mensen moeten kenbaar maken of ze al dan niet willen werken", zegt Sempels in "De Ochtend". "Nadien kunnen ze hun standpunt niet meer wijzigen. Wat als iemand achteraf zaken ontdekt waardoor die z'n mening herziet?" Volgens Sempels is het voorstel een "aantasting van het stakingsrecht".

Gisteren sprong het overleg tussen de vakbonden en de directie van het spoor af over de invoering van een minimumdienstverlening. Zo kunnen bij stakingen toch bepaalde treinen rijden.

Regering komt zelf met plan

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zal nu ingelicht worden over het standpunt van de spoorbonden. Die had eerder al laten weten dat de regering begin volgend jaar zelf een eigen dienstverlening zou opleggen, als de sociale partners er zelf niet uit zouden raken. Al anderhalf jaar onderhandelen ze over de invoering van een minimumdienstverlening.