Stad Brussel presenteert begroting in evenwicht na moeilijk jaar

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), eerste schepen Alain Courtois (MR) en schepen van Financiën Philippe Close (PS) hebben vandaag een Brusselse begroting 2017 in evenwicht voorgesteld. Het beleid van de afgelopen jaren wordt voortgezet, maar dat was geen gemakkelijke oefening door het moeilijke jaar 2016 met de lockdown en de aanslagen, verzekert burgemeester Mayeur. Er werd zelfs even gedacht om een begroting met een tekort voor te stellen.
archieffoto: wake aan Beurs na aanslagen 22/3

Het totale budget van de begroting 2017 bedraagt 770 miljoen, met een kleine boni van 70 miljoen. De personeelsuitgaven zijn de grote slokop en bedragen met 375 miljoen euro bijna de helft van de uitgaven. De werkingskosten werden zoveel mogelijk beperkt en stegen slechts met 0,2 procent tot 10,91 procent. De schulduitgaven bedragen 8 procent, waarmee ze ruimschoots onder controle blijven volgens schepen Close.

"Het blijft prioritair om te investeren in de ontwikkeling en renovatie van collectieve infrastructuren zoals crèches, scholen, gemeenschapszalen en sportzalen", vertelt schepen Close.

In het noorden van de Stad zullen er twee crèches gebouwd worden en komt er een uitbreiding van de kleuterschool Cogge. In totaal wil de Stad 32 nieuwe plaatsen creëren in crèches en 408 in scholen.

Andere speerpunten van de begroting zijn de investering van 600.000 euro voor het oprichten van een nachtploeg bij de Stadswachten of de blijvende investering in het Klimaatplan. Ook de aanvullende belasting op de personenbelasting wordt niet verhoogd en blijft beperkt tot 6 procent.