Twee miljard kijkers voor EK voetbal van 2016

Het verrassende succes van Portugal op het recente EK Voetbal en de jongensdroom van de IJslandse nationale voetbalelf hebben wereldwijd de kijkcijfers voor het voetbaltoernooi de hoogte ingejaagd. Meer dan 2 miljard mensen hebben een wedstrijd van het EK Voetbal bekeken en 600 miljoen mensen hebben minstens een fragment van de finale van het EK gevolgd.
AFP or licensors

De UEFA heeft vandaag het kijkcijferrapport voor het voorbije EK Voetbal in Frankrijk voorgesteld. De Rode Duivels schopten het niet verder dan de kwartfinale, maar het succes van underdog Portugal en het sprookje van het IJslandse nationale voetbalteam lokten wereldwijd veel kijkers.

Volgens de UEFA hebben wereldwijd 2 miljard mensen minstens een fragment van het voorbije EK gevolgd op televisie. Dat is een toename met 100 miljoen tegenover het vorige EK in 2012.

In totaal komt de teller voor het kijkersbereik voor het toernooi met 51 wedstrijden van 24 deelnemende landen op 5 miljard.

De finale tussen Portugal en Frankrijk had gemiddeld 284,4 miljoen kijkers. Daarmee blijft de finale onder het record van de vorige finale in 2012 tussen Italië en Spanje Toen keken er 299 miljoen mensen naar de ontknoping van het toernooi met de 4-0 overwinning van Spanje. De finale van het WK Voetbal in 2014 tussen Duitsland en Argetinië lokte 570 miljoen kijkers.

De verkoop van de uitzendrechten van het EK Voetbal heeft de UEFA geen windeieren gelegd. In totaal ontving de Europese voetbalbond meer dan een miljard euro van 130 verschillende zenders voor de uitzending van wedstrijdbeelden.