Unicef: "We slagen er niet in alle kinderen te bereiken"

Nu de evacuatie van Oost-Aleppo volop aan de gang is, lijkt er enige hoop te zijn de Syrische burgers. Maar als we Geert Cappelaere van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef mogen geloven, is de humanitaire toestand in grote delen van Syrië nog altijd rampzalig. Vooral de kinderen worden erg getroffen door de oorlog.

"De oorlog in Syrië heeft meer dan 8,5 miljoen kinderen getroffen", zegt Cappelaere in "Terzake". "Momenteel zijn er nog 6 miljoen kinderen in Syrië die dringend humanitaire hulpverlening nodig hebben. Dat is ongeveer de bevolking van Vlaanderen."

Cappelaere noemt de toestand van kinderen in heel Syrië "dramatisch". Hij heeft het over een gebrek aan voedsel en gezondheidszorg, over 1,7 miljoen kinderen die niet naar school kunnen en over meer dan 7.000 scholen die verwoest zijn. "We slagen er niet in om alle kinderen te bereiken", waarschuwt.hij. Zo zitten er in Oost-Aleppo volgens hem nog honderden kinderen vast in instellingen.

Dat veel Syrische kinderen nooit iets anders dan oorlog hebben gekend, noemt Cappelaere niet onoverkomelijk. "Kinderen hebben een onvoorstelbare weerbaarheid . We blijven geloven dat kinderen heel snel zullen opveren als hun toestand weer normaliseert."

Unicef krijgt volgens hem echter opvallen weinig gehoor bij de politiek. "Er is amper aandacht voor kinderen."